Hokejová Florida má za sebou 'Jágr Night'. Byli u toho i čeští fanoušci

7. leden 2017

Trička s osmašedesátkou i vstupenka za 68 dolarů. Jistě jasná nápověda, že jde o akci spojenou s českým útočníkem Jaromírem Jágrem. Zápas proti Nashvillu nazvalo vedení hokejové Floridy „Jágr Night" - jako poctu za posun na druhé místo historické produktivity NHL. Byli u toho nejen čeští fanoušci, ale i náš reportér.

A co od hokeje na Floridě čekali čeští fanoušci? „Už jsem tu byl a čekám od toho víc, než jsem viděl minule, protože to se Jarda po třech nebo čtyřech minutách zranil a odešel do kabiny, takže čekám výhru, dobrou hru a hlavně, aby se Jardovi dařilo,“ říkal fanoušek Lukáš a přidala se fanynka Iva.

„Očekávám výhru Panterů, jeden gól Jardovi, když je to večer na jeho počest, a taky doufám, že se budeme cítit jako hrdí Češi daleko v Americe.“

Čeští fanoušci se v hale Floridy oslavy dočkali, ale až ve druhé třetině. Během přestávky na čištění ledu neběžely na kostce nad ledem reklamy, ale video s momenty Jágrovy kariéry. Promluvila na ně i česká osmašedesátka a po bouřlivém potlesku a záběru na nejstaršího hráče NHL Jágr i zamával.

Florida nakonec porazila Nashville 2:1 a Jágr si u rozhodující branky připsal asistenci. A pak zamával vlastně ještě jednou. V šatně po zápase novinářům. A stihl to udělat dřív, než mohli do šatny Panthers. A tak je hokejový svět po floridské Jágr night – bez Jágrových ohlasů. Proč, to se pokouší vysvětlit trenér Tom Rowe.

„Na to byste se měli zeptat jeho,“ říkal Rowe. Ozvalo se: „On ale nechtěl mluvit vůbec.“
„Mohlo to být tím, že myslel na oběti z místního letiště Fort Lauderdale, třeba i to sehrálo roli,“ odkazuje trenér Panthers na střelbu na letišti Fort Lauderdale.

Ne že by snad před halou byla po útoku střelce, který na 20 kilometrů vzdáleném letišti zabil minimálně pět lidí, nějaká přehnaná bezpečnostní opatření, to ne. Ale v hlavách to být mohlo. Přesto Florida Nashville porazila, ale nebylo to na prvním místě zájmu.

„Povedlo se to, hráli jsme dobře. Ale musím říct, že jsme měli v hlavách hlavně to, co se stalo na letišti. Velká tragédie, celý den tím byl poznamenaný, bylo to hodně emotivní,“ přiznal Rowe.

Stalo se to zhruba v době, kdy měli hokejisté po obědě a chystali se na předzápasový odpočinek, někdo na spánek. A v tom najednou ze všech stran informace z letiště.

„Mluvili jsme se o tom, slyšel jsem, jak to hráči také řeší. Samozřejmě vás to nějak ovlivní. Teď je důležité, aby lidé a celé město byli v bezpečí.“

Donekonečna se ale tým Toma Rowa nemůže babrat v útoku jednoho šílence. Panteři teď musí honit body, kde se dá. A třeba už v noci na zítřek doma proti Bostonu, proti týmu z města, kde vědí své zase o teroristických útocích. Ale to už nechme být. Půjde i o český souboj. Na jedné straně Jágr s Kindlem, na té druhé Krejčí a Pastrňák.

autoři: fk , nis
Spustit audio