Hokejisté Zlína už na loňské stříbro zapomněli. Dívají se jen dopředu

5. září 2013

Hokejisté zlínského PSG se v loňské Tipsport extralize postarali o překvapení. Padli až ve finále, kde nestačili na Plzeň. Kádr mužstva se příliš nezměnil, a tak se dá očekávat, že znovu zaútočí na medailové pozice.

O stříbrných medailích už ovšem ve zlínské kabině nechce nikdo hovořit. Loňská úspěšná sezona už patří do historie. I sami hráči to tak vnímají.

„Je to minulost. Myslím, že sportovci to tak asi mají všichni, že není dobré vracet se k minulosti. Je třeba se jen poučit a dívat se dopředu,“ říká jeden z nejzkušenějších - útočník Jaroslav Balaštík. Snaží se zůstat nohama na zemi. I s ohledem na přípravu, kterou Zlínští mají za sebou.

„Příprava nám toho moc neukázala, příliš se nám v ní nedařilo. V některých částech zápasů hrajeme dobře, ale pak je tam z naší strany zbytečná lehkovážnost. To jsou věci, které potřebujeme do sezony odstranit, protože naše hra byla vždycky založena na dobré obraně a disciplíně – k tomu bychom se potřebovali vrátit.“

Jaroslav Balaštík je přitom jedním z těch hokejistů, kteří kabinu mohou výrazným způsobem ovlivnit.

„Je to jedna z mých rolí, ale na to je nás tady víc starších hráčů. A když cítíme, že je potřeba něco říct, vezmeme si slovo.“

Během letních měsíců doznala největších změn zlínská defenziva. Odešel gólman Jakub Sedláček, zkušený bek Tomáš Linhart a extraligovou kariéru zakončil čtyřicetiletý Martin Hamrlík. Nezlomila ho ani finálová porážka s Plzní a možnost zaútočit v nadcházejícím mistrovském ročníku třeba na titul.

„V hlavě mám to, že už jsem to s klubem vyhrál. Asi by to ode mě bylo trapné, kdybych pokračoval, a ze zdravotního hlediska by to bylo těžké přinutit se namáhat tělo v letní přípravě. Už bych to nedal.“

Pravidlo o mladících

Ze zkušeností Martina Hamrlíka ale může těžit mládež. Právě její přípravě se bude věnovat. A mladí hokejisté musí být pochopitelně podle herního řádu nasazeni i do jednotlivých zápasů extraligy. Zlínští se zapojením talentů nikdy neměli problém. Přesto novinku nevítají.

„S tím pravidlem nejsme moc spokojení. Dáváme tu šanci mladým, ale máme problémy s limity, které jsou pro nejmladší, tedy do dvaceti let. A budeme kvůli tomu muset třeba vyřadit hráče, který by mohl hrát a je mladý. Spíš bychom naopak chtěli, aby se to zrušilo,“ vzal si na závěr slovo trenér Rostislav Vlach.

autoři: ppe , tej
Spustit audio