Hokejisté z Číny trénují v Kladně. „Začínáme od nuly, musíme být trpěliví,“ říká jejich český trenér Jiří Šejba

31. červenec 2019 15:31

Účast na olympijských hrách v Pekingu, to je cíl čínské hokejové reprezentace. Právě proto je národní tým pořadatelské země her v roce 2022 pohromadě už teď a cesta za jeho snem začíná v Kladně.  „Ta práce je úplně jiná. Musíme de facto začít skoro od nuly, být hodně trpěliví,“ řekl Českému rozhlasu český trenér čínské reprezentace Jiří Šejba.

V červnu byl Šejba v Pekingu, kam se sjelo osm týmů z různých provincií a trenér si z nich vybral 33 hokejistů, kteří podle něj mají na to, aby v reprezentaci hráli. Výkonnostně lepší polovina kádru je nyní na turnaji v Kanadě a k týmu trénujícímu v Kladně se připojí až v následujících dnech. Je tak zatím složité říct, zda bude čínský tým konkurenceschopný ve druhé české lize.

„Nedokážu to přesně říct, ale myslím si, že ano. Budeme hodně trénovat, dělat nácviky hry pět na pět, z obranného pásma, v útočném pásmu, přesilovky, oslabení. Takže si myslím, že jo,“ věří Šejba svým svěřencům, že ve třetí nejvyšší české soutěži čínská reprezentace obstojí.

Pokyny na ledě vyslovuje Šejba anglicky a vedle něj stojící asistent je překládá do čínštiny. Český trenér po předání instrukcí zhlédne cvičení a zatím většinou zakroutí hlavou. Pak znovu vysvětlí, co po svých hráčích chce. Věří ale, že se jeho svěřenci budou zlepšovat, mají totiž jednu velmi dobrou vlastnost.

„Pracovitost. Hodně chtějí, ale spoustu těch věcí nemají zažitých odmala. Proto to asi půjde pomaleji než u našich hráčů,“ vysvětlil trenér.

Šejbovi svěřenci jsou ale zatím s pokroky spokojení. „On je výborný trenér a nás to hodně baví. Myslím, že budeme o hodně lepší,“ pochvaluje si jeden z hráčů Čong Weng Čing-wej.

Sezonu stráví na Kladně a zápasy budou hrát ve Slaném. Pak už přijde hlavní úkol. Před mistrovstvím světa se k čínské reprezentaci připojí pět hráčů z nižších kanadských soutěží a týmu KHL Kunlunu. Pod Šejbovým vedením chtějí postoupit z druhé divize a tím si zajistit účast na olympijských hrách.

Spustit audio