Hodinky, čip a speciální brýle. Na osmihodinový časový posun připravují Evu Samkovou i vědci

24. leden 2018

Únorové olympijské hry v Jižní Koreji budou pro sportovce z Evropy náročné i kvůli osmihodinovému časovému posunu. Na aklimatizaci snowboardkrosařky Evy Samkové ale dohlížejí vědci, a tak by v Pchjongčchangu neměla mít problémy se spánkem.

Eva Samková sedí u ohniště na zahradě ve Vrchlabí a kolem pobíhají psi Nero a Irene. V polovině září se vrátila domů, poté co strávila většinu léta na tréninkových kempech na jižní polokouli. Tam s ní byli další snowboardkrosoví olympionici Jan Kubičík a Vendula Hopjáková.

Všichni se společně zapojili do programu, který má sportovcům pomoci s aklimatizací v Jižní Koreji. „Tři trotlové měli oranžové brejle a přišli si do banky vyměnit peníze. Paní za přepážkou: Sundejte si ty brýle! My: To nejde, my děláme takový výzkum,” směje se Eva Samková, když popisuje, jak to probíhalo.

„Aby byla aklimatizace správná, musí se v určitý čas omezit přístup modrého spektra světla,” přibližuje šéf českého olympijského týmu pro Pchjongčchang, proč musela Eva Samková se svými kamarády chodit na Novém Zélandu, v Argentině a v Chile se speciálními brýlemi. Takzvané modré světlo, které vyzařují hlavně počítače, televize a mobilní telefony, totiž ovlivňují biorytmus. Proto se pak člověku hůř spí, když se dlouho do noci kouká na monitor.

Čtěte také

S aklimatizací jí pomůžou i vědci

„Na nedominantní ruce jsme ještě měli hodinky, který měří pohyb v posteli, kromě toho nás měřil malý čip,” popisuje Samková. Data z vědeckých pomůcek pak jdou k expertům z Národního ústavu duševního zdraví, kde patří tým vedený paní docentkou Zdeňkou Bendovou ke světové špičce ve výzkumu spánkologie.

„Podle spánku se pak nastavuje celý proces aklimatizace,” ví dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, že hranice mezi úspěchem a neúspěchem je kolikrát v detailech a i ty by díky českým vědcům mohly v Jižní Koreji pomoci Evě Samkové k úspěchu. Jak zvládla aklimatizaci, bude jasné 16. února v den jejího olympijského závodu.

Olympijský rok 2018
autor: jam
Spustit audio