Hodina Země a festival Blik Blik se letos sešly v jeden den

29. březen 2019 15:14

V sobotu večer se některá města nebo obce ponoří na hodinu do absolutní tmy. Připojí se tak k ekologickému projektu Hodina Země. Shodou náhod bude ale Plzeň svítit kvůli festivalu Blik Blik.

Zhasnout, nebo rozsvítit? Toť otázka. V Plzni se totiž sešly dvě akce, které jdou přesně proti sobě: Festival světla Blik Blik a zároveň Hodina Země, během níž se vypíná veřejné osvětlení, ale i světla v domácnostech. „Je to nešťastná náhoda,“ připouští organizátoři festivalu. Pro příští rok prý najdou jiný termín.  „Snažili jsme se nabídnout publiku takový termín, ve kterém je největší pravděpodobnost nějakého rozumného počasí a zároveň je ještě večer dostatek tmy,“ řekl programový ředitel DEPO 2015 Tomáš Fridrich.

Oproti loňsku tak organizátoři posunuli začátek festivalu o dva týdny. O tom, že se Blik Blik dostane do kolize s Hodinou Země, prý nikdo netušil. „Rozhodně to je akce, kterou bych spíš rád podpořil, než šel programově proti ní, takže v budoucích ročnících se určitě budeme řídit i jejím termínem,“ slíbil Fridrich.

K Hodině Země se připojí jednotlivci i obce

Hodinu Země si poprvé připomněli  v Austrálii v roce 2007 a cílem bylo upozornit na změnu klimatu. Do České republiky dorazila tahle akce Světového fondu na ochranu přírody o tři roky později. Města, obce i domácnosti se ponoří do tmy vždy poslední sobotu v březnu. Mezi půl devátou a půl desátou hodinou večer bude tma i u Markéty Psohlavcové z Plzně. „U nás doma všude zhasneme, zhasneme i televizi, zapálíme si tady svíčky. Plánujeme, že si zahrajeme nějakou deskovou hru, budeme si povídat, dáme si třeba něco dobrého k jídlu. Na životní prostředí myslíme, ať se to týká šetření vodou, třídění odpadů, vyhýbáme se potravinám, zabaleným jednotlivě v plastech,“ popsala Plzeňanka.

K Hodině Země se připojí i další místa v Plzeňském kraji, mimo jiné obce Krsy, Neuměř nebo Rochlov. Starý Plzenec vypne nasvícení hradu Radyně, radnice i kostela, ale k Hodině Země se připojí i festivalem Blik Blik rozzářená Plzeň. Na hodinu vypne nasvícení  radnice, katedrály Sv. Bartoloměje, biskupství i několika dalších měšťanských domů. Potemní provozovny Penny, závod Daikin nebo hotely Gondola, Viena House a rovněž hotel Ibis. Co všechno a komu právě tady zhasnou, vysvětlila manažerka hotelu Linda Schneiderwindová: „Vypneme veškerá elektronická zařízení, která nejsou nezbytná pro zajištění hostů nebo provozu hotelu. Snažíme se zapojit i hosty, mohou vypnout zařízení v pokojích a strávit s námi čas u svíček v hotelové restauraci,“ řekla.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio