Hnutí ANO potřebuje ideovou konferenci, míní ostravský primátor Tomáš Macura

Na jedné straně struktury a aparát znesnadňující rozhodování, na druhé formující se principy fungování, které se blíží klasickým politickým stranám. Tak popisuje proměny hnutí ANO ostravský primátor Tomáš Macura, který za hnutí kandidoval do ostravského magistrátu před čtyřmi lety.

„Jakkoliv se to zvenku nemusí zdát, tak názorových proudů v hnutí je povícero a není to tak, že by se jim nepopřávalo sluchu,“ tvrdí ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Zdůrazňuje také, že pro něj samotného jsou v politice stále hodně důležité ideje – už nějakou dobu se snaží, aby hnutí ANO svolalo ideovou konferenci, na které by si vyjasnili, co chtějí říkat a prosazovat. „Pohříchu na to nějak nevyšel čas,“ říká.

Jiří Pospíšil z TOP 09: Vadí mi legitimizace KSČM a personální nestabilita vlády

Jiří Pospíšil z TOP 09

Výběr ministrů byl podceněn, vládní strany nemají dostatek vhodných kandidátů. Taková je kritika vlády z úst předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že 14 dní po vzniku vlády už druhý ministr rezignoval, což je v české politice unikátní.

A jak se Tomáši Macurovi líbí vláda, kterou složil Andrej Babiš? „Není to moje preferovaná varianta, ale v dané situaci si žádnou jinou reálnou ani sám představit neumím,“ nastiňuje s tím, že kdyby byl poslanec, tak by nejspíš pro vládu hlasoval.

„Za největší vítězství v dané chvíli v této konstelaci považuji to, že se nám podařilo vyhnout vládě s podporou nebo s účastí SPD, což byl můj největší strašák,“ zdůrazňuje.

Jak se Tomáš Macura dívá na trestní stíhání Andreje Babiše? A jaká je budoucnost Ostravy?  

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio