Hmyzožraví ptáci ročně spořádají půl miliardy tun potravy, pavouci víc masa než celé lidstvo

10. červenec 2018

Hmyzožraví ptáci každoročně zkonzumují tolik energie jako velká světová metropole. Na svém webu o tom píše Univerzita v Basileji, jež přináší informace ze studie uveřejněné v odborném časopisu Science of Nature, na které se podíleli i její vědci.

Hmyzožravých opeřenců na světě existuje přes šest tisíc druhů a obývají všechny hlavní ekosystémy planety. Zvláště v lesích mají zásadní vliv na potlačení škůdců. To, že jsou mimořádně užiteční jako přirození nepřátelé býložravého hmyzu, se už nějakou dobu vědělo.

Za posledních 30 let ubyly více než tři čtvrtiny hmyzu. Na vině je hlavně člověk, tvrdí přírodovědec

Květiny, traviny, stromy a keře jsou důležité pro hmyz

Letos si opět připomínáme Mezinárodní den proti rozšiřování pouští a sucha. Jak je suchem ohrožen hmyz? Platí tvrzení, že přežije všechno? Hostem Magazínu Leonardo byl přírodovědec Petr Bogusch z Univerzity Hradec Králové.

Zoologové z několika univerzit – té v Basileji, Utažské, Illinoiské a soukromé Koçovy univerzity v Istanbulu – teď jejich ekologický přínos dokázali vyčíslit. Podle závěrů všichni hmyzožraví ptáci na světě dohromady váží asi 3 miliony tun. Ročně sežerou 400 až 500 milionů tun hmyzu a dalších členovců, třeba mnohonožců a pavouků, což odpovídá roční energetické spotřebě New Yorku ve výši 2,8 exajoulů.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství uvádí, že lidstvo každoročně sní kolem 400 milionů tun masa a ryb. Třeba pavouci přitom spořádají něco mezi 400 až 800 miliony.

Ptáci v lesích zkonzumují na 300 milionů tun potravy, což představuje asi tři čtvrtiny biomasy spotřebované hmyzožravými opeřenci. Méně připadá na louky, savany, zemědělskou půdu, pouště nebo arktickou tundru.

Když ptáci krmí mláďata výživnou potravou bohatou na proteiny, pochytají miliardy jedinců býložravého hmyzu včetně škodlivých housenek nebo brouků, uvádí článek na webu Univerzity v Basileji.

autor: mam
Spustit audio

Související