'Hluchoněmí' podvodníci, kteří vybírají od lidí peníze, se přesouvají z centra Prahy na periferii

23. říjen 2017

Gestikulují, mávají rukama a ukazují falešné dokumenty. Mezinárodní skupina podvodníků, kteří pod záminkou charity mámí z kolemjdoucích peníze, se přesouvá z center velkých měst na jejich periferie a do menších sídel. Falešní postižení obvykle předstírají, že jsou hluchoněmí nebo mají jiný hendikep. Své působiště postupně mění, protože mezi obyvateli měst už jsou známí a na frekventovaných místech je častěji postihuje policie.

Největší boom podvodných gangů policie v Česku zaznamenala minulý rok. Působily hlavně v oblastech dopravních uzlů, kde proudí nejvíce lidí. Teď falešné sbírky centra měst postupně opouštějí.

„Policisté se s těmito podvodníky, kteří se vydávají za pracovníky různých organizací, setkávají velmi často. A to nejen ve velkých městech, ale v tuto chvíli již na malých městech po celé České republice. V poslední době policisté řeší i případy zahraničních podvodníků, kteří se pod záminkou benefice pro hluchoněmé pokouší z lidí vylákat finanční hotovost,“ říká pro Radiožurnál mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Mezi podvodníky, kteří předstírají postižení, jsou podle policie především cizinci z východní Evropy. Často cestují a mění své působiště. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana je v těchto případech velmi složité trestnou činnost prokázat. „Máme jednoznačně zadokumentováno, že oslovili vícero osob, ale ta částka nedosahuje trestněprávní roviny. Je-li to na místě, tak ty situace řešíme pokud možno blokovými pokutami. V ojedinělých případech se podařilo prokázat, že se jedná o trestný čin.

V Praze se podle Hulana v poslední době podvodné charity pohybují na Černém Mostě, Zličíně a v okolí autobusového nádraží Na Knížecí. Překvapení podvodníky čeká, když na ulici narazí na skutečně neslyšícího člověka.

„Oslovují samozřejmě i neslyšící. Ti na ně začnou znakovat a podvodníci se zaleknou a utečou. Lidem se povedlo ty podvodníky i vyfotit,“ říká Denisa Vacková z Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel. Organizace v současnosti shromažďuje neslyšící svědky a chystá se podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

autor: ztr
Spustit audio