Hloupý číšník udělá z gurmána troubu, myslí si Pavel Maurer

10. listopad 2013
Glosa Pavla Maurera

Dobří číšníci dokážou odhadnout každého hosta a jsou žádáni restauratéry po celém světě, prozrazuje známý gastronaut Pavel Maurer. Co je základem takového dobrého číšníka? A proč jsou tito lidé spíš vzácní?

Věřte, že nejlepší číšníci umí „přečíst váš stůl“ během několika vteřin. Odhadnou hned, po čem toužíte, intuitivně vám dokážou ve správnou chvíli nabídnout vhodné pokrmy nebo velká vína za vysoké ceny. Málokdy se pletou, jsou žádáni všemi restauratéry světa, nejsou přelétaví a je jich ukrutně málo. Čím dál tím méně, bohužel.

Čtěte také

Mnozí z vás si jistě pamatují scénu z knihy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, kde se zkušený číšník každý den sází se začínajícím pikolíkem, co si který host objedná. Nóbl vypadající pán v nejlepších letech v drahém obleku si dá pivo a párek, zatímco poměrně ošuntěle vyhlížející intelektuálka si debužíruje nad husími jatýrky a zapíjí je francouzským polosladkým vínem. Pikolík samozřejmě vždy prohraje sázku, protože cvik a zkušenost nejsou jen talent, ale léta dřiny.

V běžném životě je to však spíše hrůza! Jen si vzpomeňte, kolikrát jste potkali číšníka, který vůbec netuší, co si objednáte, neví, co vám má poradit, a sám ani nezná mnohé položky v jídelníčku a musí se potupně chodit ptát dozadu. A kolikrát se vám stalo, že jste byli obsluhou poněkud neomaleně přerušeni uprostřed vaší konverzace otázkou: „Co si panstvo objedná k jídlu?“

Čtěte také

Vhodný příchod a navázání očního kontaktu s hostem, to je pro zkušeného číšníka maličkost a též záruka, že nejspíš nepřijde o slušné spropitné. Chytrý číšník dokáže vycítit, když se host chce předvést před spolustolovníky, a tak mu dokáže nenápadně nahrát, aby se zkušeně orientoval ve víně, aby věděl, co je konfitované stehýnko nebo maso upravené metodou sous vide.

Hloupý číšník, který se potměšile rozhodne, že z neznalého gurmána udělá troubu, to také udělá. Kdo se v těch všech kulinárních termínech má hned orientovat? Ale co z toho? Takový číšník navždy ztratil hosta, který mohl být jeho loajálním klientem. A navíc je jisté, že jej všude pomluví.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio