Hledal kameny na skalku a objevil poklad z doby bronzové. Nemůžu se z toho vzpamatovat, říká nálezce

Vzácný poklad našel muž nedaleko Nové Role na Karlovarsku. Podle odborníků jde o předměty 3000 let staré a patří mezi nejvýznamnější objevy za poslední desítky let. Nálezce objevil předměty náhodou. Hledal totiž kameny na svojí skalku.

„Myslel jsem si nejdříve, že to je plotýnka z vařiče, když jsem odhrábl více, tak jsem zjistil, že předmětů je tam více,“ popisuje nálezce Michal.

Nález donesl domů, hledal na internetu, a když zjistil, co našel, tak jenom lapal po dechu – zavolal archeology, a osobně jim poklad předal.

Celkem 18 vzácných předmětů prohlíží arecholog Filip Prokop z Národního památkového ústavu v Lokti na Sokolovsku – uložení hodnotných artefaktů vysvětluje tím, že šlo o zvyk původního obyvatelstva.

„Jsou to dvě rozsáhlé terčovité spony, rozměrné nápažníky, které jsou zachovalé a nijak rozlomené,“ vysvětluje. Spirálovité předměty ale spíše připomínají dva vařiče vedle sebe.

Jde přitom o funkční mechanismus – spínadlo na oděv, pravděpodobně na plášť, které dává na odiv bohatost majitele, že si může dovolit tak velký předmět z tak sofistikovaného materiálu, který bronz tehdy byl.

„Měl jsem nádherný pocit, že na nějakém místě, kam se člověk vydá pro kameny, najde takovouto věc. Nemůžu se z toho vzpamatovat,“ pochvaluje si pan Michal.

autor: Andrea Štromajerová
Spustit audio