Hlavní nádraží v Praze rozezpívaly stovky zpěváků. V hale byla na programu Rybova Česká mše vánoční

23. prosinec 2019

Nejšílenější nápady občas bývají jedny z nejlepších. Takový je určitě i nápad zazpívat si na hlavním nádraží v Praze Českou mši vánoční a to s lidmi, kteří mají zrovna čas nebo jdou okolo.

„Je to devatenáctý rok, ale baví. Těším se na ten dvacátý. Vymýšlím, co udělat jinak,“ odpověděl Českému rozhlasu na otázku, jestli ho stále baví koncerty pořádat, dirigent Lukáš Prchal.

Štafle, ze kterých hudebníky i zpěváky diriguje, mu podle jeho slov letos poprvé půjčila Správa železniční dopravní cesty. „Mám na to papír. Je to normálně ofiko,“ popsal.

„Mě nejvíc přilákalo to, že se tady sjede spoustu cizích lidí a společně bez jakéhokoliv zkoušení hrajeme Rybovu Mši vánoční. Je to takové nádherné,“ popsal cellista Jakub Marek. Když se narodil, tak se „rybovka“ na hlavním nádraží hrála poprvé. „Na mou počest,“ směje se. „Tady si každý vybalí pult, svůj nástroj, přijde dirigent a začne se hrát,“ dodal Marek.

„Že se hudebníci dali dohromady a uspořádali to, je skvělé,“ myslí si diváci Valešovi z Prahy 5. „Dobré noty. Výborné, to se opravdu povedlo.“

„Jako dítě jsem hrál na tubu a líbilo se mi, jak na konci to tubisti pěkně osolili, předpokládám, že tam byli alespoň dva. Tak děkuju,“ dodal další divák.

Česká mše vánoční skončila krátce před 14. hodinou a halou se opět ozývaly jen nádražní hlášení

Spustit audio