Hlavní nádraží, Hlávkova kolej, budova ministerstva… Připomínáme si architekta Josefa Fantu

Určitě už jste někdy při spěchu na vlakové nástupiště na pražském hlavním nádraží zvedli v průhledu hlavu a aspoň na chvíli se pokochali barevnou kopulí slavné Fantovy kavárny. Tenhle secesní skvost jako celou historickou vstupní halu navrhnul významný český architekt Josef Fanta. Právě dnes uplynulo 160 let od jeho narození. Stavitel, ale taky spisovatel a pedagog, se narodil 7. prosince roku 1856 v Sudoměřicích u Tábora.

Asi nejznámějším dílem Josefa Fanty je právě budova pražského Hlavního nádraží. Odborníci jej považují spolu třeba s nádražím ve finských Helsinkách, které pochází taky z počátku 20. století, za nejhezčí svého druhu. Svůj návrh na pražskou nádražní budovu podal Fanta v secesním stylu. „Tehdy na přelomu 19. a 20. století to bylo považováno už za trošku zastaralé,“ říká průvodkyně Alena Krčmová


Fanta se autorsky podílel mimo jiné taky na stavbě Hlávkových kolejí v Praze, budově sboru Hlahol nebo ministerstva průmyslu a obchodu. Po celé republice Fanta přestavoval kostely, navrhoval nábytek, roucha pro arcibiskupa a malokdo ví, že taky navrhnul skříňku na korunovační klenoty.

V budově nádraží je po architektovi pojmenovaná i kavárna. Ta stojí ve střední části historické budovy. Nedávno byla rekonstruovaná a pro návštěvníky se znovu otevřela loni v červenci.

Hlavní nádraží v Praze ale není jediným významným Fantovým dílem. Už po studiích architektury pracoval nejdřív jako asistent svého profesora Josefa Zítka, pomáhal mu s výzdobou interiérů Národního divadla. Vytvořil mimo jiné novorenesanční lampu, která před zlatou kapličkou stojí dodnes. „Byl to v podstatě jeden z našich nejvýznamnějších architektů první poloviny 20. století,“ dodává Alena Krčmová.

autor: tch
Spustit audio