Hlavní je zdraví, lístek do kina si dovolíme, divadlo i koncerty si většinou musíme odpustit, říkají důchodci

30. listopad 2017

Ve včerejší reportáži prozradila dvaaosmdesátiletá Soňa Dolejšová, jak tráví čas. Kromě toho, že se věnuje vnoučatům, má řadu dalších aktivit a své místo v jejím kalendáři mají i divadlo, koncert či přednášky. To ovšem také něco stojí.

A kdo šetří, má za tři. Pro penzisty to platí dvojnásob. Průměrný důchod v Česku činí dvanáct a půl tisíce korun a muži berou v průměru o tisíc korun víc než ženy. Na příkladu penzistek z prvního i druhého dílu naší série jsme viděli, že důchodci, kteří bydlí levně a nakupují s rozvahou, dokážou i ušetřit.

Naše plzeňské známé jsme tentokrát zastihli ve skupince žen, které se právě vracejí ze cvičení v Sokole, za které mimochodem platí sedm set korun ročně. Jejich osmaosmdesátiletá cvičitelka Zdenka Hůrková si kromě cvičení dopřává hojně kultury, ale nezastírá, že na kapsu musí myslet, a ne vše si může dovolit. Ráda by navštívila i koncert některého významného umělce, ale i ty nejlevnější vstupenky za šest set korun jsou pro ni příliš drahé.

Pro Evu Oldřichovou, která je ve skupince žen nejmladší, je prioritou zdraví. Ještě před penzí si na ně spořila, protože věděla, že s přibývajícím věkem nebude stačit jen se hýbat a přiměřeně jíst, ale do zdraví bude muset také investovat finance. Pro paní Dolejšovou, rehabilitovanou vojačku, která do roku 1968 pracovala u letectva, je kultura a rekreace nezbytností. Lístek do kina si může dovolit zaplatit, ale z hudby či divadla vyhledává akce, které jsou zlevněné či zdarma. Váží si osvícených obecních úřadů, které takové vstupenky poskytují.

Za kulturu a rekreační aktivity u nás vydávají penzisté sumu trojnásobně vyšší než za léky. Těm, kteří překročili sedmdesátku některé pojišťovny vracejí peníze za vybranou skupinu léků, pokud částka překročí dva a půl tisíce korun. Od Nového roku již budou penzisté tuto částku hradit jen do výše tisícikoruny, a tak si možná i paní Hůrková, která si vstupenky na dražší koncerty zatím musela odříct, bude moci dovolit.

Co si myslí ženy o mužích, je věčně propíraná otázka. Že si něco myslí také penzistky o penzistech, uslyšíte v naší zítřejší reportáži.

Vyzkoušejte si v malé konverzační hře, jestli byste dokázali měsíc vyžít s průměrným starobním důchodem:
autor: lsm
Spustit audio