Hlavně, aby se podařilo očistit policii, říká místopředseda sněmovní vyšetřovací komise

Sněmovní vyšetřovací komise se chystá vyslýchat klíčové aktéry policejní reorganizace. Ta začíná už 1. srpna. Vyšetří komise vůbec něco? „Tato komise je dvojnásob unikátní, protože chceme řešit věc, která je takzvaně živá,“ podotýká místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank, poslanec z hnutí Úsvit – Národní koalice.

V rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou upozorňuje, že se bude snažit, aby odpovědi z komise byly jasné. „Hlavně, aby se podařilo očistit policii,“ dodává.

Přiznává také, že v tuto chvíli se nic neví, kromě neoficiálních informací z médií. „Čistě teoreticky bychom měli zasednout k čistému stolu, vyslechnout si lidi, kteří nám chtěli něco sdělit, a pak pokračovat dál,“ říká.

Komise chce pozvat vrcholné představitele policie, politiky, státní zástupce, seznam ale nemusí být konečný a na řadu mohou přijít další lidé. „Určitě mne bude zajímat, jakým způsobem reorganizace byla připravována a co bylo jejím účelem,“ upozorňuje.

Čtěte také

Bude také sledovat statistiku úspěšnosti jednotlivých útvarů, o kterých se mluví v souvislosti s reorganizací nejvíce, komisi také podle něj bude zajímat, jestli se dá garantovat, že nebude narušeno vyšetřování živých kauz.


Dovedu se představit, že ÚOOZ během své práce nashromáždil velice výbušných a citlivých materiálůMARTIN LANK

Pro něj je klíčové, aby bylo zaručeno, že reorganizace policii nepoškodí a aby se vyjasnily informace, které se objevily v médiích a které nevrhají dobré světlo na policii. Buď se ukáže, že obvinění jsou pravdivá, a pak podle něj musí padat hlavy ve vedení policie, nebo jsou falešná. „Pak musí nést následky ti, kdo je vznesli,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio