HLASUJTE: Bylo by partnerství Univerzity Karlovy a Home Creditu sporné, nebo ne?

11. říjen 2019
Radiofórum

Společnost Home Credit z finanční skupiny PPF Petra Kellnera odstupuje od smlouvy s Univerzitou Karlovou. Podle svého čtvrtečního vyjádření nechce být zatahována do iracionálních debat.

Smlouvu o hlavním partnerství obě strany podepsaly minulý týden. Univerzita se zavázala, že nebude poškozovat dobré jméno Home Creditu. Proti tomuto ustanovení vznikaly petice a otevřené dopisy a dokonce i studentská veřejná sbírka, která chtěla vybrat 1,5 milionu korun. Přesně tolik totiž chtěla UK získat od svého hlavního partnera za tři roky.

Home Credit se na začátku září dostal do střetu se sinology z  filozofické fakulty zapojenými do projektu Sinopsis. Popisovali, jakou pověst má tato úvěrová společnost v Číně. Rektor UK Tomáš Zima prohlásil, že univerzita stejně o vypovězení smlouvy už uvažovala.

Důvody odporu akademické veřejnosti vysvětloval na Plusu i vysokoškolský učitel UK Martin C. Putna.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Bylo podle vás partnerství Univerzity Karlovy a Home Creditu problematické? Souhlasíte s akademiky, kteří měli obavy z omezení akademických svobod kvůli spornému bodu smlouvy? Nebo má pravdu Home Credit, podle kterého byla bouřlivá reakce až paranoidní? Obejdou se univerzity bez soukromých peněz?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související