Hladiny řek i menších vodních toků v kraji klesají. Výstraha před povodněmi trvá do zítřka dopoledne

23. květen 2019 10:11

Hasiči ve Zlínském kraji evidují v souvislosti s vydatným deštěm a následnými bleskovými povodněmi od středečního poledne přes 230 zásahů. 

Města a obce ve Zlínském kraji zjišťují a odstraňují škody po středečních záplavách. Na některých tocích v kraji platil třetí, nejvyšší povodňový stupeň, voda zaplavila cesty i domy. Problémy byly zejména na Vsetínsku a Zlínsku. Na řadě míst se čerpá voda ze sklepů, uklízejí se komunikace. V Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku je zavřená základní škola, která byla vyplavena.

"Velké škody bude mít také pivovar. Máme nějaké propadlé komunikace, podemleté. Čerpáme vodu ze sklepů. Město zdarma půjčuje vysoušeče a přistavuje kontejnery na úklid, protože na komunikacích je bahno," řekl dnes mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. Ve městě, kde ve středu večer dosáhla Rožnovská Bečva třetího povodňového stupně, se uklízí naplavené věci a nánosy bahna. Stále tam prší.

Cyklostezka v Otrokovicích zanesená bahnem po přívalových deštích

Ve Zlíně kulminovala hladina řeky Dřevnice ve středu před 18:00, od té doby postupně klesá. Voda dočasně zaplavila cyklostezku v místní části Malenovice, která je už ale dnes znovu otevřená. "Ráno byla cyklostezka uklizena od bahna. Ještě ve středu večer strážníci kontrolovali mosty a objekty, které by mohly být ohroženy, žádné závady nenašli," řekl zástupce radnice Lukáš Fabián.

Cyklostezka podél Dřevnice je opět otevřena i v nedalekých Otrokovicích. Pod mostem přes řeku se tam ve středu zaseklo uvolněné lešení, které je nyní podle mluvčí radnice Romany Stehlíkové provizorně zajištěno. Má být odstraněno, aby nebránilo průtoku vody. Lidé odčerpávají vodu ze sklepů domů v ulici Zámostí. Na řece Moravě v Otrokovicích platí od rána první povodňový stupeň. "V současné chvíli očekáváme zvyšování hladiny řeky Moravy až na druhý stupeň povodňové aktivity. Podle předpovědí by ale voda měla kulminovat právě při druhém stupni a neměla by Otrokovice ohrozit," uvedl vedoucí oddělení krizového řízení Petr Zakopal.

Cyklostezka v Otrokovicích zanesená bahnem

Uklízí se také ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. "Hlídky se vydaly do terénu na obhlídku terénu a škod. Jsou podemleté komunikace, škody na mostech," uvedla mluvčí radnice Lenka Zvonková. Ve městě se čerpá voda ze sklepů, nejvíce postiženy byly lokality Mirošov, Smolina a Staré Město. "Největší voda opadla již ve středu večer," uvedla mluvčí. Technika Valašskoklobouckých služeb čistila ucpané sběrače, propustky a příkopy.

Ve Vsetíně hladina Bečvy klesá, zaplaveny byly cesty, voda se dostala i k rodinným domům. "Nejvíce byly postiženy Rokytnice, Janišov, Semetín a Jasenka. Byly ucpané propustky u cest, cesty byly zaplavené," řekla mluvčí radnice Jana Raszková.

Následky bleskové povodně v Ústí u Vsetína

V Ústí u Vsetína, kde byla ve středu Senice na třetím povodňovém stupni, se začíná odčerpávat voda ze sklepů. "Voda se dostala do sklepů, většinou šlo o deset až 30 centimetrů. U jednoho domu, který je v takovém dolíčku, se zastavila těsně před prahem, dávali jsme tam radši pytle s pískem," uvedl starosta Zdeněk Srněnský.

Voda se z řeky Senice s v Ústí u Vsetína dostala do zhruba deseti domů. Zatopila sklepy, kotelny, garáže a dílny. Dostala se i do rodinného domu Josefa Janiše. „Stoupalo to a ještě dva schody a už by to šlo do domu, do kotelny, všude. Garáže a ostatní to je pod vodou. Voda byla do půlky cesty. Všichni jsme si pomáhali,“ popsal situaci pro Český rozhlas Zlín Josef Janiš. Podle předpovědi meteorologů by v kraji mělo pršet i dnes, v Ústí proto nechávají na kritických místech pytle s pískem i nadále.

Ve východní části Zlínského kraje platí do čtvrtečních 18 hodin výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před extrémními srážkami. V severovýchodní části kraje platí do odvolání výstraha před nejvyšším stupněm povodňové aktivity.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio