Historik Jaroslav Šebek: Deníky Matky Terezy mohou být vodítkem i pro současný svět

V neděli papež František svatořečí Matku Terezu. Podle historika a specialisty na církevní dějiny Jaroslava Šebka si to určitě zaslouží. Domnívá se, že letošní rok byl zvolen k jejímu svatořečení proto, že rok 2016 vyhlásil papež rokem milosrdenství a je tím oceněna nejen její práce, ale i práce církevních institucí na poli péče o bližního.

Jednou z podmínek svatořečení jsou dva potvrzené zázraky a Jaroslav Šebek vysvětluje, že třeba k zázračným uzdravením, i v případě zázraků Matky Terezy, se vyjadřují odborníci z oblasti medicíny, kteří zkoumají, jestli se lidé uzdravili skutečně zázrakem, nebo bylo z medicínského hlediska jejích uzdravení možné běžnými prostředky.

Kolem činnosti Matky Terezy se ale objevují i pochybnosti – třeba indický lékař shromáždil důkazy o tom, že v jejích nemocnicích panovalo utrpení, děti byly přivazovány k postelím a umírající místo odpovídající péče dostávali aspirin. „K tomu říkám námitky, které zaznívají ze strany jejích příznivců – v době, kdy nebyla vůbec žádná soustavná péče o lidi, kteří byli chudí i umírající, kteří jen leželi na ulicích a lidi je překračovali, tak to byla jen ona, kdo začal soustavnou péči o tyto skupiny obyvatel,“ říká k tomu Jaroslav Šebek.

Matka Tereza ale měla i pochybnosti o své víře, což podle Šebka souvisí s tím, v jakém prostředí se pohybovala. Každý den měla před sebou umírající, což ji vedlo k pochybnostem o tom, jestli existuje Bůh, který dopouští takové utrpení. To popsala i ve svých denících, o kterých si přála, aby byly zničeny, ale podle Jaroslava Šebka mohou být vodítkem i pro současný svět, který prožívá mnohem složitější problémy a konfrontaci s mírou utrpení.

Matka Tereza

„Současný svět je vyděšen z toho, co se v současné době děje. Je vyděšen z obrovské míry násilí, válečných konfliktů, které se odehrávají třeba na Blízkém východě, a samozřejmě Evropa je zděšena z možnosti terorismu, který ji ovlivňuje. To jsou věci, které také vedou k tomu, že se lidé ptají po smyslu náboženství, duchovního života a existence Boha v takových podmínkách,“ říká Jaroslav Šebek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Matka Tereza
autoři: heš , jpr
Spustit audio