Historie v obrazech. Na zámku na Loiře jde umění ruku v ruce s poznáním

Dnes se důležití a známí lidé fotografují, dříve se ale malovali a sbírky těchto portrétů jsou důležitou součástí historie. Na zámku Beauregard na Loiře je jedna taková unikátní galerie k vidění. Obsahuje více než tři sta portrétů panovníků, vojevůdců, umělců a lidí, kteří ve své době něco znamenali. Pro našince navíc může být zajímavé, že na zámku narazí i na českou stopu.

Guy de Pavillon mi ukazuje jednotlivé portréty a vypráví o tom, že původní majitel zámku Paul Ardier získal nejprve portrét Jindřicha IV, poté Ludvíka XIII a pak dostal nápad udělat z těchto portrétů galerii.

Jeho sbírka se postupně rozrůstala, až nabyla současných rozměrů. Postupně získal portréty Mazarina, prince de Conde, ale i kardinála Richelieu… „Ten, jehož portrét tu není, jako by ani neexistoval,“ říká Guy.

Čtěte také

Obrazy rozšiřují obzory

Obrazů je na zámku přesně 327 a jejich uspořádání má svůj systém. „Začíná se králem, potom následují jeho nejbližší rádci, důležití lidé králova dvora a nakonec jsou zde vyobrazeni i důležité osobnosti té doby – třeba Rabelaise či Johanka z Arku,“ dodává Guy a ukazuje mi portréty Ludvíka XIII a Anny Rakouské.

Zámek Beauregard na Loiře

„Každý nejprve hledá známé osobnosti, třeba Jindřicha IV, ale pak se snaží zjistit více také o dalších postavách,“ hodnotí jeden z návštěvníků vzdělávací rozměr prohlídky. Jeho osobně zaujal Ludvík XI, který byl prý velmi přísný. Pak ještě spolu se ženou vzpomenou Františka I, panovníka, který měřil na svou dobu úctyhodných 198 centimetrů.

Čtěte také

Portréty najdete i na zahradě, kam je Guy instaloval na přání svého syna. Ten viděl podobnou expozici v parku a napadlo ho, že by se podle nich mohl učit francouzskou historii. Jeho nejoblíbenější postavou je Jindřich IV, prý proto, že ukončil náboženské války.

Pohled do minulosti

Původně italská renesanční tradice portrétních galerií inspirovala i filmové tvůrce. Tak trochu z ní vychází i vynikající snímek Guiseppe Tornatoreho Nejvyšší nabídka, jehož hlavní hrdina si vytvoří svou vlastní soukromou sbírku.

Prohlídka obrazů pokračuje v zámecké zahradě

Podobné galerie najdete dnes ve Francii na více zámcích, i když ne v tak velkém rozsahu. Ta v Beauregard ukazuje historii více jak tři stovky let starou. A pro nás je zajímavý i její český rozměr.

Čtěte také

Nathalie, manželka Guye, vzpomíná na své časté návštěvy České republiky: „Mojí babičkou byla Margareta Lobkowiczová, takže jsem u vás trávila prakticky každé léto. Navštěvovali jsme přátele z rodu Lobkowiczů a Kolowratů.“ Nejvíce si Nathalie z pobytu v Čechách pamatuje Rychnov nad Kněžnou.

autor: jšm
Spustit audio