Historický kolotoč na pražské Letné už se zase točí. K jízdám zve děti i dospělé na 19 koní a 6 závodních aut

12. červenec 2022 11:30

Na pražské Letné se po 16 letech znovu roztočil nejstarší dochovaný historický kolotoč v Evropě, který nechalo opravit Národní technické muzeum. Kromě dřevěných koní, na kterých se vozily tisíce dětí, zdobí atrakci z konce 19. století také závodní auta.

Opravený kolotoč přiláká návštěvníky podle jeho restaurátora Jiřího Kmoška i proto, že vypadá stejně dobře jako před 100 lety. Zásah do původní stavby volil tak, aby to vůbec nebylo poznat. Setkal se tak s řadou původních řemeslných postupů.

„Všechno to jsou atypické realizace, truhlářské, tesařské a zámečnické výrobky tak, abychom se přiblížili tomu původnímu řemeslnému provedení,“ vysvětluje.

Makety koní mají opět na krku zvoneček a také své jméno. Svézt se lidé můžou třeba na Bleskovi nebo Juráškovi a Šemíkovi. Nové mají jen kůže, které pocházejí z opravdových zvířat. Jejich restaurování proběhlo s předstihem.

„Co se týká legislativních a dalších problémů, tak si myslím, že to kolegové restaurátoři vyřešili velmi dobře. Používali koňské kůže, které nakupovali na zahraničních trzích, kde jsou určité výjimky pro používání těchto typů materiálu.“

Opravená stavba kolotoče

K 19 koním přibylo nově 6 závodních aut, které mají podobu historických modelů ze 30. let. K celé jízdě hraje také hudba. Kolotoč je podle ředitele Národního technického muzea Karla Ksandra teď více chráněn, například kamerovým systémem. Projet se na něm můžou úplně všichni. Jedinou podmínkou je váha, která nesmí přesáhnout 100 kilogramů.

Provoz kolotoče:

  • 12. 7. až 16. 7. 2022 každý den
  • 16. 7. až 24. 9. 2022 v pátek, sobotu, neděli a o státních svátcích od 9 do 18 hodin
  • jízda na kolotoči je možná od 2 let, děti mladší 10 let nebo menší než 140 cm mohou vstoupit pouze v doprovodu dospělé osoby
  • cena jízdy v trvání 5 minut činí 80 Kč (vstupenky lze koupit pouze v den jízdy u kolotoče)
autoři: Adéla Burešová ,
Spustit audio