Historická budova Národního muzea se na 5 let uzavře veřejnosti

7. červenec 2011

Historická budova Národního muzea v Praze je v podobě, jak ji známe, otevřená dnes naposledy. Zadarmo a do osmi hodin večer. Pak ji čeká pětiletá rekonstrukce. Od dnešních deseti hodin dopoledne muzeum navštívilo již více než 5000 lidí.

Poslední den bude návštěvníky bavit mimo jiné i DJ, který bude mixovat hudbu našich klasiků – především Antonína Dvořáka.

„Přímo v Panteonu budou probíhat projekce dokumentů České televize k historii Národního muzea pro všichny, kteří se zajímají o to, co se dělo s Národním muzeem v uplynulých 120 letech, protože tato budova letos 18. května oslavila 120. výročí. Takovým příjemným bonusem je, že vstup do Národního muzea je dnes až do 20 hodin zdarma,“ řekl Radiožurnálu za instituci Jaromír Pavlík.

Generální oprava přinese mimo jiné bezbariérový přístup, moderní pojetí stálých expozic i modernizaci technického zázemí a propojení staré budovy s novou – tedy s objektem bývalého Federálního shromáždění. Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše potrvá pět let a přijde na 4,5 miliardy korun.


„Nová a stará budova budou propojeny podzemním tunelem, který bude součástí rekonstrukce. Na konci vznikne jeden velký muzejně kulturní komplex. Tím se zdvojnásobí výstavní kapacita Národního muzea,“ dodal.

Pro ředitele muzea i jeho zaměstnance jde o nostalgický okamžik, přesto ale budova rekonstrukci nutně potřebuje. „Budova 120 let fungovala pro veřejnost, ale zároveň jsme usilovali o její rekonstrukci, protože dáma už má hodně pošramocené šaty. Nejen pro mě, ale pro všechny zaměstnance je to ale dost emoční situace, když budovu uzavíráme,“ podotkl Lukeš.

S rekonstrukcí muzea se ale nezačne hned zítra. „Přicházíme do poslední fáze - rozebírání a stěhování exponátů. To už nemůže být za návštěvnického provozu. Stavba jako taková začne zhruba na začátku příštího roku. Počítáme, že rekonstrukce bude trvat pět let. Rádi bychom otevírali v roce 2016. ale je to veliká akce, takže se bráníme říct datum, protože nevíme, co nás potká,“ poznamenal ředitel Národního muzea.

Tato významná novorenesanční stavba z dílny architekta Josefa Schulze, který je i spolutvůrcem Národního divadla, je už léta v havarijním stavu. "Větší opravou prošla jen jednou, v roce 1924. Elektrické lampy tehdy nahradily původní plynové osvětlení a instalovalo se ústřední vytápění, do té doby se muzeum na zimu muselo zavírat," řekl pracovník Národního památkového ústavu Pavel Jerie.

Návštěvníkům se podle jejich slov bude asi nejvíc stýskat po sbírkách zoologie. Částečně by je měla nahradit výstava v nové budově Národního muzea, která je přes cestu. Jak dodává náměstkyně šéfa muzea Dagmar Fialová, právě tato budova se na pět let stane hlavním sídlem Národního muzea.

„Ta výstava se bude jmenovat Archa Noemova a bude to právě multimediální zoologická expozice,“ uvedla Dagmar Fialová.

V roce 1945 byla budova nešťastně zasažena pumou a v roce 1968 poškozena střelbou sovětské armády. Stopy po střelbě na fasádě zůstanou i po rekonstrukci. Další hrozbu představovala i výstavba metra.

Národní muzeum získalo na podzim v roce 2009 další budovu. Tou je někdejší budova Federálního shromáždění socialistického Československa. Národní muzeum ji převzalo po Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda.

autoři: pad , zuf , Lucie Maňourová , ves , ak , pkr , eve , Anna Maňourová
Spustit audio