Herec Viktor Preiss slaví 70. narozeniny

13. březen 2017

Posedlost, zodpovědnost, řád, příprava. Právě tato slova by mohla velmi stručně charakterizovat osobnost herce Viktora Preisse.

Na hereckou dráhu nastoupil studiem na pražské DAMU, kde ho pedagogicky vedli koncem 60. let Vlasta Fabianová a Miloš Nedbal. Vzápětí mu nabídl angažmá v souboru Městských divadel pražských tehdejší šéf Ota Ornest. Po boku Václava Vosky, Jaroslavy Adamové, Ireny Kačírkové nebo Marie Rosůlkové získával profesionální jistotu třeba v postavách Orfea, Fausta, Jánošíka nebo Mozarta ve slavném Amadeovi.

Po patnácti letech se rozhodl pro změnu a zamířil do pražského Divadla na Vinohradech. Důležité úkoly mu tam svěřil zejména režisér Jaroslav Dudek - Svidrigajlov ve Zločinu a trestu, Cyrano, Karel IV. Ke společenským změnám konce 80. let promlouval Viktor Preiss jako herec Höfgen v Urmefistovi, Záviš z Falkenštejna nebo Mistr v dramatizaci Bulgakovova románu. Z 90. let je nezapomenutelná Preissova kreace v Kohoutově Ubohém vrahovi.

Diváckou oblibu ovšem získal hlavně díky komediím Jistě pane ministře a Brouk v hlavě, která se do loňské derniéry hrála neuvěřitelných 20 let!Za své rozhlasové výkony se Viktor Preiss pravidelně umisťuje na čelných příčkách posluchačské ankety Neviditelný herec. V loňském roce na rozhlasovém festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci pak obdržel i cenu Thalie za rozhlasový výkon - za roli dirigenta Talicha ve hře Má protentokrát obsazená vlast.

Natáčení hry William Shakespeare: Sen noci svatojánské (Karel Dobrý, Viktor Preiss, Jaroslav Kepka, Josef Somr)

Na rozhlasovou spolupráci s Viktorem Preissem vzpomíná dlouholetá režisérka Hana Kofránková, která ve Viktorovi Preissovi vždy viděla výborného interpreta prozaických děl. „Nejvíce si cením, jak jsme připravovali Timona Aténského. Byla to moje milovaná hra, a když má člověk milovanou hru, dře herce. On vydržel a byl výborný.“

Dobrý divadelní a rozhlasový herec si podle režiséra Víta Vencla musí být vědom toho, že se při každém novém zkoušení musí začít od začátku. „Když je někdo dobrý divadelní herec a nešlape si na jazyk, bude i dobrý rozhlasový herec. Skuteční profesionálové, a to je případ Viktora Preisse, vědí, že musí pokaždé začít znovu. A to je právě to těžké, proto se tomu mnozí herci chtějí vyhnout. U Viktora Preisse to tak není. On ví, že musí začít znovu a ještě z toho má radost. Proto je s ním i radost pracovat.“

S Viktorem Preissem se při natáčení rozhlasových her nejednou setkala režisérka Lída Engelová. Viktora Preisse považuje za výjimečného herce, který dokáže rozhlasově ztvárnit postavy z děl Oscara Wilda. „On je jediný, kdo může hrát dokonale díla Oscara Wilda. My jsme kdysi v rozhlase točili Zločin lorda Artura Savila. Jak Viktor lorda Savila natočil, na to by byl Oscar Wilde pyšný.“

Viktor Preiss ztvární speciální rozhlasovou roli v novém divadelním autorském projektu Ivany Uhlířové „Mimo záznam“. Tato inscenace bude uvedena v pražském Studiu Hrdinů. „Oslovila jsem pana Preisse, protože je to herec s hlubokou duší, s hodnotami, které v dnešní době mizí a které by se časem vůbec neměly vytrácet. Pan Preiss je osobnost.

03700897.jpeg
Spustit audio