Herec Richard Gere natáčí v Záhřebu film o Karadžičovi

8. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jedenáct tisíc Chorvatů neumí vůbec číst a psát. Na Makarské hořel motorový člun. Chorvatsko si půjčí miliony eur od Evropské rozvojové banky na modernizaci nemocnic. Rybáři z Hvaru se mohou pochlubit rekordním úlovkem. V Záhřebu natáčí scény do filmu o honu na válečného zločince Radovana Karadžiče americký herec Richard Gere.

Jedenáct tisíc Chorvatů neumí vůbec číst a psát a 585. 000 lidí nad 15 let nemá dokončené základní vzdělání. Varovná čísla zveřejnil deník Slobodna Dalamacija u příležitosti Mezinárodního dne gramotnosti. Mezi negramotnými v Chorvatsku "vedou" ženy, je jich 80 procent. Vláda se připojila k desetiletému programu UNESCO, který má zlepšit vzdělávýní mladých a snižovat negramotnost.

Na Makarské hořel motorový člun. Nehoda si naštěstí vyžádala jen dvě lehká zranění. Příčinou požáru bylo vznícení benzínového motoru. Člun po dvou hodinách uplně shořel.

Chorvatsko dostane půjčku 45 milionů eur od Evropské rozvojové banky na modernizaci nemocnic. Smlouvu v Paříži podepsal ministr financí Ivan Šuker. Celý projekt spadá do plánu Světové zdravotnické organizace na obnovu inrastruktury a modernizaci zdravotnických zařízení v jihovýchodní Evropě

Rybáři z Hvaru se mohou pochlubit rekordním úlovkem. Jednomu z nich se podařilo ulovit 75 kilogramů těžkého kanice, který se okamžitě stal turistickou atrakcí. Kanic je jedna z nejpopulárnějších ryb ve Středomoří. Celý život se zdržuje v jednom revíru s mnoha úkryty, děrami a rozsedlinami ve skalách. Může se dožít až 50 let. Je hospodářsky velmi významná, cení si jí také sportovní rybáři.

Chorvatsko navštívila další hollywoodská celebrita. V Záhřebu natáčí scény do filmu o honu na válečného zločince Radovana Karadžiče herec Richard Gere, známý třeba ze snímku Pretty Woman. Gere hraje novináře, když je ale odhalen jako agent CIA, začne mít problémy. Richard Gere je v Záhřebu i s manželkou a šestiletým synem a bydlí v luxusní třípatrové vile s bazénem. Chvíle volna tráví s rodinou nebo hrou na klavír.

Ceny a kurzy:

Ceny pohonných hmot se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty o něco dražší, někde i o 60 lipa.

Česká koruna oslabila vůči chorvatské měně, za 100 korun dostanete 25,88 kuna a za 1 euro pak 7 kuna 33 lipa

Počasí:

V sobotu bude u Jadarnu polojasno, na jihu ještě oblačno. Ranní teploty 17 až 22, odpolední vystoupí na 24 až 28 stupňů. Foukat bude severní až severovýchodní vítr.

Jachtaři, pozor! Severovýchodní vítr bude mít rychlost kolem 45 uzlů, na severním Jadranu, především ve Velebitském kanálu, až 55 uzlů. Moře bude mezi čtyřkou až pětkou. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu