Helgoland je rájem pro alergiky i milovníky levného alkoholu

U německého pobřeží Severního moře je spousta ostrovů. Podle mnohých se žádný nevyrovná Helgolandu. Bývá označován za nejvyšší německý ostrov. Ve vzdálenosti asi 70 kilometrů od pevniny se z moře tyčí červené skály pokryté zelenými pláněmi. V roce 1890 německý císař Vilém II. Helgoland vyměnil s Brity za Zanzibar.

Stojím na nejvyšším místě nejvyššího německého ostrova. Ostrova s podivuhodnou a zajímavou historií. Dozvědět se o ní můžete například od průvodce v elektrovláčku. To je jediný dopravní prostředek, který můžete využít, chcete-li během krátkého zastavení ostrov projet.

Na Helgolandu totiž nesmějí jezdit žádná auta – dokonce ani kola. Výjimku mají děti během zimních měsíců.

Vydávám se na cestu po ostrově i do historie této z moře vyčnívající skály. Ač má ostrov pouhý kilometr čtvereční, leží na strategickém místě. I proto ho Němci vyměnili za Zanzibar.

Ostrov nebyl zničen ani za války

Císař Vilém II. z něj udělal námořní základnu. Za druhé světové války se ostrov proměnil v německou ponorkovou základnu.

Britové po válce Helgoland málem vymazali z mapy světa. Ponorkový bunkr a tunelový labyrint napěchovali 6700 tunami trhaviny a 18. dubna 1947 uskutečnili dosud nejsilnější neatomovou explozi v dějinách. Kouřový hřib po explozi dosahoval do výšky devíti kilometrů a síla detonace otřásla podložím ostrova do hloubky několika kilometrů. Zničit se ho však nepodařilo.

Na Helgoland se dostanete jedině lodí

Ostrov postupně prošel rekultivací. Dnes je považován za nejzdravější místo Německo – za skutečný ráj pro alergiky.

„Je zcela jedno, kde se tu člověk nachází, ale vždy ho obklopuje moře a obloha. Nikde není žádná vysoká budova, která by pocit volnosti nějak omezovala,“ pochvaluje si paní Trude, která sem jezdí na dovolenou už přes dvacet let. K jejím koníčkům patří fotografování, a to především zvířat, která tu žijí.

Trvale na Helgolandu žije 1400 obyvatel

Jaké to však musí být trávit na maličkém ostrůvku celý rok? V zimě, kdy do vlnolamů buší sedmimetrové vlny?

Místním rodákům to zvláštní nepřijde. Živí se rybolovem, porovnávají, kdo co ulovil, společně grilují. Když se jim případně zasteskne po ruchu velkoměsta, vydají se do Hamburku. Kvůli zdravotní péči si tam většina z nich drží druhý byt.

Barevné domky jsou původními chatkami rybářů

Na ostrově dnes trvale žije kolem 1400 obyvatel. Zbytek jsou turisté. Většinou přijíždějí na jediný den. Helgoland je totiž jediným místem v Německu, kde dodnes funguje bezcelní zóna. A tak když nasedáme do lodiček, které nás z přístavu zavezou k lodi zakotvené na volném moři, většině návštěvníků cinkají v taškách lahve s alkoholem za velmi příjemné ceny.

Někteří začínají s konzumací už na palubě. Ještě že mám štěstí na klidné moře. Nechtěla bych vidět, jak by to vypadalo při velkých vlnách. Slyšela jsem o tom vyprávět dost úděsné historky.


Zvětšit mapu: Helgoland

autor: kls
Spustit audio