„Hele, uměla bys zvěrokruh?“ Autor orloje se mě chodil ptát denně, směje se keramička z Údolí

V Setkání u mikrofonu vás Pavel Petr zavede do jednoho z malebných koutů Libereckého kraje. To místo leží na silnici z Chrastavy do Osečné v hlubokém údolí Údolského potoka. Vesnice má necelých 400 obyvatel, alespoň podle Wikipedie, a od roku 2005 je její větší část prohlášena vesnickou památkovou zónou. Možná už tušíte, že jsme se vydali do Kryštofova Údolí. A pozvala nás tam paní Ivana Michálková, keramička a výtvarnice.

Kolega Pavel Petr přijal pozvání do Kryštofova Údolí velmi rád. Se vzpomínkou na školu v přírodě v blízkosti železničního viaduktu. Ten byl mimochodem zprovozněn už v roce 1900. I proto je Kryštofovo Údolí cílem cest mnoha turistů. Pokud tam zavítáte, nemůžete si nevšimnout prvního českého vesnického orloje v bývalé trafostanici naproti muzeu betlémů.

Čtěte také

A v Kryštofově Údolí působí keramička a výtvarnice Ivana Michálková. S manželem ve staré roubené chalupě pořádají mimo jiné pravidelné výstavy, keramické kurzy a také Dny řemesel.

Čím je pro paní Michálkovou Kryštofovo Údolí? Jak místní vnímají zájem turistů a co z tamních památek je opravdovým klenotem? Jaká je historie betlému, kde se jeho autoři inspirovali a jak se na něm podílela paní Ivana? A jak se dostala ke své profesi? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související