Hejtman Netolický: Nechci být za rasistu, ale zdá se, že někteří uprchlíci zneužívají pomoc, je to sociální turistika

26. duben 2022

Do Česka už přišlo od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, na 300 tisíc lidí, většina z nich by se ráda brzy vrátila domů. Stát, kraje i dobrovolníci pro ně hledají ubytování. Problém ale mají romští uprchlíci, pro ně shání bydlení přímo ministerstvo. „Některé nemovitosti, které jsou k dispozici, asi nebudou nejvhodnější, některé jsou třeba v nedobrém stavu, jiné jsou na nevýhodném místě,“ říká o předběžném výběru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministerstvo vytipovalo jednadvacet nemovitostí. „Mám bohužel pocit, že podle dosavadních reakcí hejtmanů se nepovede vybrat osm,“ přiznává Rakušan s tím, že hejtmani připomínkují výběr lokalit podle toho, jestli jim připadají vhodné a s dostatečně dostupnými službami.

Čtěte také

„Kdybychom byli schopni vybrat tři čtyři nemovitosti, kam začneme v průběhu týdne nebo deseti dnů ubytovávat lidi, kteří odmítají tradiční typ ubytování... A to Romové mnohdy jsou. Nechtějí být rozdělovaní, mají velkou přilnavost jednotlivých rodin dohromady a podobně. Proto se snažíme přizpůsobit tomu typ ubytování, a to ve spolupráci a ve shodě s romskými neziskovými organizacemi.“

Romové mnohdy nechtějí být rozdělovaní, mají velkou přilnavost jednotlivých rodin dohromady. Tomu se snažíme přizpůsobit typ ubytování.
Vít Rakušan (STAN)

„Musíme si uvědomit, že jsme v obrovském nedostatku veřejných nemovitostí. Už jsme zvládli ubytovat 300 tisíc lidí,“ zdůrazňuje Rakušan.

Netolický: Lidé se musí chovat běžně

Jedna z budov, kde by mohl stát romské uprchlíky ubytovat, je i v Pardubickém kraji. „Byli jsme informováni o konkrétním objektu, který patří ministerstvu obrany, jestli by mohl sloužit pro nouzové ubytování těch řekněme nepřizpůsobivých rodin,“ potvrzuje hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Čtěte také

Na použití pojmu „nepřizpůsobiví“ hejtman trvá. „Běžné rodiny, které přicházejí z válečného konfliktu a chovají se normálně, standardně, tak jsou ubytovány v rámci seznamu humanitární pomoci. Ale pokud jsou jisté obtíže, tak jsou státem vytipovány objekty, které by mohly sloužit,“ říká Netolický.

„Zrovna v našem případě se jedná o lázeňské město,“ pokračuje hejtman. „Takže nevíme, jestli je dobré, aby se tam tvořily takové v uvozovkách tábory, byť v objektu, který patří státu.“

To je názor všech hejtmanů, že bychom měli být víc adresní, protože se zdá, že někteří toho zneužívají. My to nazýváme sociální turistikou.
Martin Netolický (ČSSD)

Rozhodnutí je ale na státu, který tuto nemovitost vlastní, zdůrazňuje pardubický hejtman. 

„Je jasné, že se to řešit musí. Protože jsme pod širším tlakem včetně neziskového sektoru. Na druhou stranu, a to je názor všech hejtmanů, že bychom měli být víc adresní, protože se zdá, že někteří toho opravdu zneužívají. My to nazýváme sociální turistikou, prostě cestování za dávkami a zpět,“ říká Netolický.

Nechci se dostat do situace, že budu označen za téměř rasistu. Tak to není.
Martin Netolický (ČSSD)

A tvrdí, že jde o informace napříč republikou.

Čtěte také

„Nechci se dostat do situace, že budu označen za téměř rasistu. Tak to není. My vnímáme, že přichází spoluobčané, kteří přicházejí ze země postižené válečným konfliktem. Na druhou stranu se ale musí chovat standardně, normálně, mít nějaké návyky, prostě chovat se z našeho pohledu běžně. A co jsem slyšel od kolegů z velkých krajů, Prahy, Brna, Ostravy, tak s některými lidmi není příjemné jednání. Chci upozornit, že v asistenčních centrech nepracují jen zaměstnanci státních úřadů, ale i dobrovolníci – a nepůsobí to úplně motivačně, když vidí, jakým způsobem se někteří mohou chovat,“ dodává.

Maďarské občanství

Podle Daniela Hůleho, odborníka na sociální začleňování z organizace Člověk v tísni, je situace Romů, kteří přicházejí z Ukrajiny, komplikovaná i tím, že velká část z nich má maďarské občanství. „Je to víceméně důsledek Viktora Orbána a jeho agresivní politiky velkého Maďarska. Občanům okolních zemí nabízel maďarské občanství, aby tím posiloval národní řevnění.“

Čtěte také

Takoví Romové s maďarským občanstvím by sice měli nejprve směřovat přímo do Maďarska a využít tamní sociální systém, který by k nim měl přistupovat jako k vlastním občanům, připomíná Hůle.

Zároveň jsou ale občany Evropské unie a mohou se pohybovat v rámci Schengenského prostoru, zdůrazňuje Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

„A jako Romové jsou u nás na trhu s byty diskriminováni. Stát ale nemá prakticky žádné dlouhodobé řešení, sehnat soukromé bydlení je těžké i české Romy,“ dodává Hůle.

Poslechněte si celé Téma dne Šárky Fenykové.

Jak funguje databáze kapacit pro uprchlíky nejen v Česku, ale napříč Evropou? Co zlepšit? Jak umístit ukrajinské rodiny tam, kde je zároveň bydlení, místo ve škole a ubytování?

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio