Havířovská radnice chce odstranit Směrník, lidé jsou proti

23. leden 2014

Radnice v Havířově vede spor o Směrník, betonovou sochu před tamním nádražím. Město chce plastiku zbourat, protože je ve špatném stavu. Řada lidí ale proti demolici protestuje. Za její zachování už vznikla petice.

Mnozí lidé ale ani netuší, co je poselstvím sochy. Jasno má například šestašedesátiletý obyvatel města Jaroslav.

„Kdysi to možná ukazovalo směr k lepším zítřkům. Každý si tam najde nějaký bod, ke kterému by chtěl dojít,“ řekl s tím, že je rozhodně proti demolici sochy.

Záhadný Směrník je v současnosti obehnaný plotem a výstražnou páskou. Na železobetonové plastice se podle města výrazně podepsal zub času a hrozí její zřícení. Spíš než o opravě uvažuje o odstranění. S demolicí sochy z dílny akademického sochaře Václava Uruby se ale nechtějí někteří lidé smířit.

„Jednak je to dílo klíčové v rámci města Havířova, jeho veřejné výzdoby. A v podstatě i v rámci toho stylu brutalistního, ve kterém byla vytvořena, v rámci kraje. My tady nemáme zrovna moc těchto brutalistních plastik a navíc jsou v současné době často ničeny při různých revitalizacích,“ vysvětluje Jakub Ivánek z Ústavu pro regionální studia Ostravské univerzity. On spolu s dalšími nadšenci pdepsal petici za záchranu sochy.

Signatáři petice jsou přesvědčení, že restaurátor může sochu zachránit. Podle města jsou ale jakékoliv scénáře zatím předčasné.

„My máme odborné posudky, které jednoznačně potvrzují, že socha je ve velmi špatném technickém stavu. A může ohrozit zdraví kolemjdoucích. Radní města sice odsouhlasili odstranění sochy, ale jak s ní bude nakonec naloženo, rozhodnou na jednání zastupitelé města,“ potvrzuje mluvčí radnice Eva Wojnarová.

O osudu sochy Směrník bude jasno za několik dní. Z ulic Havířova ale před časem ze stejného důvodu zmizela další Urubova socha Sloup s reliéfem kosmonauta.

autoři: nib , stj
Spustit audio