Hasiči zastavili mohutné požáry na chorvatských ostrovech

1. srpen 2003
Zprávy

Obyvatelé chorvatských ostrovů si oddechli, hasičům se podařilo v noci zastavit nebývale rozsáhlé požáry. Oheň na chorvatském ostrově Hvar zničil víc než 1100 hektarů lesů a levandulových polí. Například na malém ostrově Biševo ale lehly popelem dvě třetiny území.

Nejhorší situace byla na ostrově Hvar, který byl doslova zavalen ohněm a dýmem. Jen v průběhu včerejšího odpoledne tam shořelo na 350 hektarů borovicových lesů a nízkých porostů.

Sotva se však hasičům podařilo uhasit jeden požár, vzápětí se vznítily další porosty. Vzhledem k této situaci byly včera vypnuty vysílače pro přenos mobilní sítě, především v okolí Sučuraje. Kvůli ohni byla také částečně uzavřena hlavní silniční trasa mezi Hvarem a Sučurajem.

Na Hvaru celkem vyhořelo 1100 hektarů lesů a bohužel i levandolových polí, která jsou pro tuto oblast charakteristická. Požár na malém ostrově Biševo, který proslavila velmi známá Modrá jeskyně, ale bohužel zničil dvě třetiny území. I tam je ale nyní situace pod kontrolou. Chorvaté ale přišli o velmi vzácné, až 100 roku staré vinice.

Počasí v Dalmácii
V sobotu bude v Dalmácii slunečno až polojasno. Ve vnitrozemí počítejte odpoledne i s deštěm. Na Jadranu ale bude svítit sluníčko. Teploty vystoupí až na 32 stupně a vát bude mírný severozápadní vítr.

autor: pev
Spustit audio