Hasiči v Královéhradeckém kraji měli kvůli silnému větru už 90 výjezdů. Nikdo nebyl zraněn

30. říjen 2018

Zhruba 90 výjezdů měli v noci a dopoledne kvůli silnému větru hasiči v Královéhradeckém kraji. Nejvíce práce měli na na Náchodsku, Rychnovsku, Trutnovsku a Hradecku. Profesionální i dobrovolné jednotky nejčastěji odklízely popadané stromy přes silnice. Podrobnosti připojuje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Krajské operační a ifnromační středisko hasičů v Královéhradeckém kraji eviduje k dnešnímu poledni již 90 událostí, nahlášených v souvislosti se silným větrem.

Ve většině případů odstraňují profesionální i dobrovolní hasiči spadané jednotlivé kusy stromů, které blokují průjezd na komunikacích. Dále pomáhají jednotky se zajištěním uvolněných částí střech a v několika případech došlo také k pádu drátů elektrického vedení.

Odstraňování následků silného větru - Kleny

Nárůst událostí zaznamenali hasiči už v dnešních ranních hodinách, a to především na Hradecku. Například profesionální hasiči z Nového Bydžova a Chlumce nad Cidlinou zasahovali u dopravní nehody u obce Kratonohy na Novobydžovsku, kde se vlivem silného větru převrátil vlek nákladního automobilu.

Části uvolněných střech pomáhají hasiči zabezpečit například v Ječné ulici v Hradci Králové, obdobná situace je nahlášena také na bytovém domě v Kostelci nad Orlicí v ulici Rudé Armády nebo v Bělovsi v Kladské ulici. V Rokytnici v Orlických horách se před polednem uvolnila střecha na budově radnice. Místní hasiči ji dostali dolů, protože hrozila pádem a ohrožovala okolí radnice.

Silný vítr v noci lámal stromy. Zvýšený počet výjezdů hasičů se předpokládá i v pondělí

Hasiči v Královéhradeckém kraji zaznamenali během víkendu od 21. do 23. 9. 2018 celkem 204 událostí - Vížňov

V souvislosti se silným větrem a deštěm, které se prohnaly Královéhradeckým krajem zejména v nedělních večerních hodinách, zasahovali hasiči ve třicítce případů na území celého kraje. Jednotky odklízely popadané stromy z komunikací, v Broumově zprůchodňovaly ucpanou kanalizaci, v Olešnici v Orlických horách spadl na komunikaci komín. Všechny události se obešly naštěstí bez zranění.

Popadané elektrické vedení pak mají hasiči nahlášené například v Bohuslavicích, v Nerudově ulici v Teplicích nad Metují nebo ve Zlíči u České Skalice. V Dobrušce v Javorové ulici došlo dokonce k vytržení kabelů u trafostanice, hasiči na místě spolupracují s energetiky.

I přes větší množství událostí nebyl nikdo v souvislosti se zásahy při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru zraněn.

Nejvíce práce mají v průběhu dnešního dne hasiči na Náchodsku a dále na Rychnovsku, Trutnovsku a Hradecku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související