Hasiči stále bojují s ohněm v chorvatském parku Paklenica

11. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Teprve po čtyřech dnech požáru v chorvatském národním parku Paklenica se přestal oheň šířit. Nepřetržitě tam zasahují dva letouny s vodou a hasiči. Turistů v přímořských letoviscích se ale požáry v Chorvatsku nedotkly. V Dubrovníku v těchto dnech tráví v klidu svou dovolenou také ománský sultán.

Čtvrtý den poté, co se znovu rozhořel požár u Národního parku Paklenica, se podařilo oheň konečně lokalizovat. Zasahují přitom nepřetržitě dva letouny s vodou a 60 hasičů. Jejich práce je ale hodně komplikovaná hlavně kvůli nedostupností hornatého terénu. Od místa výsadku musejí vyšlapat ještě další dva kilometry, než dorazí k požářišti. V Paklenici vyhořelo už 20 až 30 hektarů nízkého porostu a jehličnanů.

Ománský sultán Quboos bin Said al Said, který tento týden přicestoval do Chorvatska, připravuje dárek pro obyvatele Dubrovniku. Právě v tomto přístavu se totiž usídlil společně se svým mnohočetným doprovodem. Dárkem má být speciální koncert královského orchestru, který si sultán s sebou také přivezl.

V těchto dnech pobývá ománský multimilionář na svých svou megajachtách, z nichž jedna je proměněna v květinovou oázu. Sultán má totiž velmi rád květiny. Potrpí si i na dobré jídlo. O ně se stará jeho osobní kuchař, který si všechny potřebné ingredience přivezl z Ománu s sebou.

Počasí v Dalmácii

V úterý má v Dalmácii téměř celý den svítit sluníčko. Zejména na severním Jadranu ale počítejte také s oblačností. Rtuť teploměru nemá překročit 36 stupňů Celsia.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu