Hasiči odstraňují následky noční bouře, energetici obnovují dodávky proudu

7. červenec 2012

Už druhou noc po sobě zasáhly většinu regionů Česka silné bouřky, které opět působily materiální škody. Nepřízeň počasí se nejdřív přehnala přes Jižní Čechy, postupně přecházela přes další regiony. Na severu Čech zvedly přívalové lijáky hladiny některých menších toků. Nejvíc vody přibylo v Mandavě ve Varnsdorfu.

Hladiny na severu Čech, které zvedly noční vytrvalé deště, už postupně klesají. Na Mandavě ve Varnsdorfu platil od časného rána stav ohrožení, kolem osmé hodiny ale řeka klesla na druhý stupeň povodňové aktivity. Podle starosty Varnsdorfu Martina Louky z Hnutí nezávislých naštěstí zůstala Mandava v korytu a okolí neohrozila. Ráno stoupala i Kamenice ve Hřensku, kde teď platí stav bdělosti: tedy 1.stupeň.

Na jižní Moravě vyjížděli hasiči hlavně na Břeclavsku, Hodonínsku, Brněnsku a Vyškovsku. Větrná smršť poškodila také lokomotivu na trati mezi Šlapanicemi a Blažovicemi a cestující musely přepravit náhradní autobusy. Zřejmě nejvážnější zásah měli při jihomoravští hasiči při požáru zásobníku plynu v Dambořicích na Hodonínsku, který zapálil blesk.

Šlehající plameny vyděsily řadu obyvatel z okolí, uvedl Jaroslav Haid z jihomoravského hasičského záchranného sboru: „Operační středisko zahltily opakovaná hlášení lidí, kteří viděli plameny šlehat až do výše několika desítek metrů. Pomocí dvou vodních proudů se hasičům podařilo plameny ustřelit a zařízení zchladit na bezpečnou hranici.“

Čtěte také

Na Pardubicku spadl strom na projíždějící vlak. Ten zůstal stát v polích na trati Kolín - Pardubice za stanicí Řečany nad Labem. Vlaky tak v tomto úseku jezdily jen po jedné koleji. Po 23. hodině havarovanou soupravu odtáhly a provoz na trati byl opět obnoven. Hasiči museli v okolí Řečan a Chvaletic odstraňovat i stromy popadané na silnice. Ty se podařilo zprůjezdnit během pár minut.

Silný vichr povalil na Vysočině na sedm desítek stromů, jeden z nich poškodil auto v Pacově. Úder blesku zapálil izolátor elektrického vedení ve Zhoři na Jihlavsku, v Třebíči létaly ze střechy paneláku plechy. Kvůli nebezpečí je hasiči museli upevnit ihned uprostřed řádění živlu.

Energetici stále opravují škody po čtvrteční bouři

Energetikům na severovýchodě Čech se podařilo odstranit už téměř všechny poruchy na vedení vysokého napětí, které způsobily bouře a silný vítr už v noci na pátek. Jak ale dodává Šárka Beránková ze společnosti ČEZ, kalamitní stav ve dvou nejvíce postižených okresech Semilska a Královéhradecka zatím trvá.

„V tuto chvíli nevím, kdy bude zrušen, protože ještě stále pracujeme na odstraňování poruch. Situace se opravdu už stabilizovala. V tuto chvíli evidujeme již pouze 3 poruchy na vedeních vysokého napětí a to ne rozsáhlého typu. A to v Jilemnici, Roztokách, na Jičínsku a na Českotřebovsku. Dále pracujeme na odstraňování poruch na nízkém napětí,“ popisuje Šárka Beránková.

Čtěte také

Dodávky proudu se společnost ČEZ snaží obnovit co nejdříve je to možné. Přednostně obnovuje dodávky do obytných domů, dodávky do chat a chalup budou obnoveny hned vzápětí.

autoři: nib , bre , mkk
Spustit audio