Hasiči bojují s požárem v národním parku Velebity

24. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku znovu hoří les - tentokrát v národním parku Velebity. Rybáři po roce vyzvedli potopený člun z rekordní hloubky 83 metrů. Teplé a suché počasí vydrží na pobřeží Jadranu i v dalších dnech.

Od neděle hoří severní část Chorvatského národního parku Velebity. Oheň zachvátil asi 20 hektarů špatně přístupného borového lesa a vedlejší louku. Hasičům od nedělního večera pomáhají také dva kanadéry.

Po roce rybáři vyzvedli člun, který se potopil nedaleko ostrova Oključen v Kornati. Z hloubky 83 metrů se to zatím ještě nikomu nepodařilo. Loď Grall i její motor jsou v dobrém stavu. Opravu si vyžádají jen elektrické rozvody a poté se rybářský člun znovu vydá na moře. Na jeho záchraně se podílely desítky lidí, mimo jiné i rybáři ze Slovinska. Chtěli pomoci svému kamarádovi, aby o loď nadobro nepřišel.

V Dubrovníku to v uplynulých dnech příliš nevonělo. Nedaleko městského přístavu se ucpal kanál a splašky vytékaly všude okolo. Správa místních kanalizací se už vzpamatovala a havárii odstranila. Podle místních obchodníků, kteří přišli kvůli zápachu o zákazníky, to ale trvalo dlouho.

A teď máme pro vás pozvání na výlet, hlavně pro ty, kteří tráví svou dovolenou na Hvaru. Na tak zvaném Jeep Safari se můžete přesvědčit, proč Hvar patří podle odborníku na turistiku mezi deset nejkrásnějších ostrovů na světě. Dostanete se na nejvyšší horu Hvaru, projdete se po vylidněných vesnicích, kde si můžete vyzkoušet třeba i to, jak se lisuje olivový olej. Cestou si můžete nasbírat i místní proslulé byliny: levanduli, rozmarýn, šalvěj nebo tymián. Odpoledne pak strávíte na jedné z nejkrásnějších hvarských pláží.

Počasí:

Pokud se na tenhle výlet vydáte už v úterý 25. července, bude vám u toho opět teplo - počasí na Jadranu bude jako vejce vejci podobné tomu pondělnímu. Na Istrii by teoreticky mohlo občas spadnout pár kapek, ale jinak pršet nebude - nejtepleji by mělo být ve střední Dalmácii v oblasti Makarské, kde se rtuť teploměru vyšplhá na 34 stupně, na Istrii a u Dubrovníku bude o dva stupně méně.

Jachtařům bude vát vítr západních směrů, na severním Jadranu o rychlosti 15 uzlů, jinde do dvanácti uzlů. Moře bude na stupni 1, dvojku hlásí pouze ve Splitu a v Dubrovníku. Viditelnost očekávejte minimálně 10, většinou ale 20 kilometrů.

Ceny a kurzy:

Síť čerpacích stanic INA slíbila držet prakticky nejnižší ceny v Chorvatsku a v turistické sezóně je neměnit - zatím slovo drží, takže stále zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna, za Euronaftu 7,35.

Ani o kousek se nepohnuly kurzy chorvatské kuny a české nebo slovenské koruny - za 100 českých korun dostanete ve Splitské bance 24 kuna a 88 lipa, slovenskou stokorunu ohodnotili kurzem 18,46 - to ještě jednou připomínáme v bance, ve směnárnách to bude slabší.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu