Hašek, Jágr a spol… Jak se rodí animovaný film s loutkovými hokejovými hrdiny z Nagana?

27. listopad 2016

Před 20 lety snad celý národ prožíval vítězství českých hokejistů na zimních olympijských hrách v Naganu. I dnes jsou pro mnohé vzpomínky živé, podobně jako pro tvůrce filmu, kteří cestu českých hokejistů za olympijským zlatem vtiskli do animované podoby. Dominika Haška, Jaromíra Jágra a další tak uvidíme jako loutky. Snímek s příznačným názvem Nagano půjde do kin v průběhu příštího roku.

„Jaromír Jágr má dobrý obličej na stylizování, dobře se převádí do loutky,“ pochvaluje si Milan Sodoma, který má na starosti výtvarný návrh loutek. A režisér a producent Pavel Sadílek dodává, že nejdříve hledali cestu, jak animovaný film zrealizovat.

Zvolili nakonec loutku s mechanickou hlavou, ve které má umístěný speciální mechanismus, ozubená kolečka. Animátor pak pomocí šroubků pohybuje hlavou. S celou loutkou se ale nemanipuluje nijak jednoduše – na nohou má brusle, takže nemůže být přišroubovaná k animovanému stolu a nad ledem ji drží speciální ramínko.

Tvůrci animovaného filmu Nagano přišli do studia Radiožurnálu i s loutkovou postavičkou Jaromíra Jágra

Film se ale neodehrává jen na ledové ploše, dějová linka se skládá ze dvou příběhů – desetiletého Toníka a hokejistů – které se navzájem prolínají. Film ale začíná ještě před Naganem, totiž historickou porážkou českého národního týmu s Německem v roce 1996. „Je to cesta ze dna na vrchol,“ shodují se oba tvůrci s tím, že snímek vrcholí finálovým utkáním s Ruskem a gólem Petra Svobody.

Ke spolutvůrcům filmu patří i televizní moderátor Robert Záruba, který také ve filmu namluví sám sebe. To ale neplatí o Jaromíru Jágrovi, který raději přenechal tuto roli někomu profesionálnějšímu. „Neděláme film o Naganu, příběhem jsme inspirováni, stále jde o rodinný film, komedii,“ dodávají.


Tvůrci vytvořili 3 úrovně postaviček: hlavní loutka se pohybuje okolo 200 tisíc korun, vedlejší, které nemají animační hlavu, stojí o polovinu méně.

Tvůrci míří vysoko, s rozpočtem 68 milionů korun chtějí vytvořit snímek světového formátu. A protože nějaké peníze stále schází, tak vyhlásili kampaň Pojďte nám pomoci vytvořit novou loutku. „Chtěli jsme do projektu zapojit i lidi, aby byli i oni součástí filmu,“ přibližuje Milan.

A jak se hlavní postavy filmu, Jaromír Jágr a Dominik Hašek, zapojili do filmu? Prvně jmenovaný doplnil spousty detailů, například jakou izolační páskou si omotal hokejku. Jaromír Jágr se zase po prvním shlédnutí ukázky smál jako malé dítě. „Podal mnoho podnětů z toho, jak v Japonsku vše probíhalo,“ uzavírá Pavel.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio