Harrachov se pyšní nejstarší sklárnou na světě

27. únor 2010
Po Česku

V Krkonoších jsme už navštívili Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Jilemnici a Janské Lázně. Teď se do našeho nejvyššího pohoří vypravíme ještě jednou. Naším cílem bude Harrachov, proslavený hlavně skokanskými můstky. Může se však pochlubit i zajímavou historií, která sahá až do 17. století, kdy byl založen jako Dörfl.

"Obec byla v 18. století přejmenována po majiteli Harrachova, původně Harrachsdorf. Po druhé světové válce k němu byly připojeny osady Nový Svět a Rýžoviště, později i Mýtiny," vyprávěl mi starosta horského městečka Tomáš Ploc.

V současné době je Harrachov živ hlavně z cestovního ruchu. V zimě se sem jezdí na lyže a v létě na turistické výšlapy po západních Krkonoších. Avšak Harrachov může nabídnout i ledacos dalšího. "Harrachov se může pochlubit čtyřmi muzei - lyžařským, sklářským, přírodovědným a hornickým. Neoddělitelnou částí Harrachova jsou Mumlavské vodopády, sklárna, pivovar, pivní lázně a tak dále," vypočítával starosta.

Procházku po zdejších pamětihodnostech můžete začít třeba v Hornickém muzeu se štolou dlouhou zhruba 1000 metrů. Od něj to nemáte daleko k vodopádům na řece Mumlava. Jsou zhruba osm metrů vysoké a tvoří je stupňovitě uspořádané žulové bloky. V lesnické a myslivecké expozici Šindelka se pak dozvíte třeba vše o výrobě šindelů, jak název napovídá. A pak doporučuji navštívit zdejší sklářské muzeum.

Sklárna a minipivovar HarrachovExkurze: denně od 8 do 15 hodin. Prohlídka výrobků, provozu, hutní haly s pecemi, brusírny a jejího zázemí, pivovaru a muzea.
Vstupné: dospělý 120 Kč, dítě 20 Kč
Internetové stránky: www.sklarnaharrachov.cz

"Dochované záznamy máme z roku 1712. Jsme tedy nejstarší sklárnou nejen v Čechách, ale i na světě. Funguje téměř bez přestávky na jednom místě. Za tři století má sklárna teprve čtvrtého vlastníka," prozradil František Novosad, majitel sklárny a můj průvodce po sklárně i zdejším sklářském muzeu, které se nachází v nejstarší budově ve městě, v tak zvaném Panském domě.

"V naší sbírce harrachovského skla jsou i 300 let staré věci, samozřejmě i mladší. Je tu unikátní sbírka co do kvality, ale i co do množství. Čítá přes pět tisíc exponátů," popsal František Novosad.

Mumlavské vodopády

Mezi opravdové unikáty patří zdejší kolekce secesního skla, souprava pro holandskou královskou rodinu, kterou před pár lety v Harrachově doplňovali o nové kusy, anebo replika obří, 1,7 metru vysoké vázy, kterou před několika lety rozbil jeden neposedný školák. Možná si to pamatujete.

Po prohlídce muzea máte jedinečnou možnost podívat se jako já i do sklárny. Už před časem ji František Novosad zpřístupnil pro turisty. "Nacházíme se v huti, kde u šestipánvové pece pracují čtyři party. Vyrábějí sklo tak, jak se vyrábělo před třemi sty lety, tedy ručně na píšťalách. Chlapi vyrábějí většinou kalíškovinu, to znamená nápojové sklo," upřesnil František Novosad.

Ski muzeum HarrachovOtvírací doba: pondělí až pátek 9.00-17.00; sobota a neděle 9.00-13.00
Internetové stránky: www.harrachov.cz

Nedaleko od sklárny můžete vidět jednu z dalších památek Harrachova, totiž kapli svaté Alžběty, a v ní opravdu pozoruhodnou věc - skleněný zvon. "Kaple byla postavena v roce 1901. Přestože je malá, má v sobě několik unikátů. Předně bych zmínil funkční skleněný zvon, který má kožené srdce a zvoní charakteristickým tónem. V kapli je také oltář z benátských zrcadel, což jsem ve světě neviděl. V neposlední řadě tam jsou čtyři vitrážová okna z roku 1901. Vnitřek kaple zdobí původní lustr a původní věčné světlo, které jsme pouze elektrifikovali, protože tam původně elektřina nebyla, pouze svíčky," dodal František Novosad.

mapa
Zobrazit Harrachov a jeho zajímavosti na větší mapě

Dopravní dostupnost - HarrachovPříjezd autem od Tanvaldu:
V Tanvaldu najedete na silnici první třídy I/10 a budete pokračovat směrem na Desnou a Kořenov. Silnice vás dovede až do Harrachova. Cesta je dlouhá asi 15 kilometrů.Příjezd autem od Jablonce nad Jizerou:
Z Jablonce nad Jizerou pojedete po silnici první třídy I/14 směrem na Vilémov. Po necelých 10 kilometrech odbočíte na velké křižovatce vpravo a budete pokračovat po silnici první třídy I/10 až do Harrachova. Cesta je dlouhá zhruba 13 kilometrů.Příjezd vlakem /autobusem:
Do Harrachova je dobré autobusové i vlakové spojení. Autobusy jsou vypravovány z Jablonce nad Nisou, Liberce, Tanvaldu, Vrchlabí, Rokytnice nad Jizerou, Kořenova, Prahy, Vrchlabí nebo Špindlerova Mlýna. Do Harrachova je ovšem možné dostat se i po železnici. Vlaky směrem na Harrachov vyrážejí z Tanvaldu a Liberce. Vlak ovšem staví asi 4 kilometry od města, u hranic s Polskem, nicméně do Harrachova vás spolehlivě doveze místní skibus. Do Harrachova vozí lyžaře i skibusy z Hradce Králové, Jičína, Mladé Boleslavi, České Lípy a Rumburka.

Spustit audio