Harkány

Prodělali jste úraz a trápí vás jeho následky? Bolí vás záda? Pojeďte do lázní - město Harkány leží na pomezí Maďarska a Chorvatska a vládne tu téměř středomořské podnebí.

Vyvěrá tu léčivá voda o teplotě 62°C a jako jediná na světě obsahuje síru rozpuštěnou ve vodě ve formě plynu. Ta se vstřebává do organismu 150 x rychleji, čímž se zrychluje látková výměna uvnitř tkáně. Na to se přišlo už v předminulém století - během odvodňování bylo tehdy zjištěno, že lidé pracující celý den v pařícím se bahně se zázračně vyléčili ze svých revmatických potíží.

Léčebné kúry v Harkánech dosahují velmi dobrých výsledků jak v prevenci, tak v léčení. Jedná se především o nemoci pohybového ústrojí, léčení dny, ischiasu či ztrnutí svalů. Maďaři tu s velkými úspěchy léčí i lidi po závažných úrazech, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík. K tomu se zde daří zvládat i gynekologické záněty, lupénka, dokonce určité druhy neplodnosti. Navíc se ve zdejší termální vodě můžete nejen koupat - používá se i vnitřně v případě nemocí žlučníku a jater.

Léčebný pobyt v Harkánech není o procedurách, je o pobytu v termální vodě. Dvakrát denně dochází k bazénům rehabilitační pracovník z místního sanatoria a kdo chce, tak si v doprovodu příjemné hudby zacvičí. Pěkný, v roce 2003 zmodernizovaný lázeňský areál, je rozdělený na dvě části: léčebnou a rekreační. Je tu pohoda, klid a dostatek místa.

Součástí areálu jsou rozlehlé parky plné květin. V jeho rámci je k dispozici také řada restaurací. Guláš, perkelt, paprikáš, tokáň nebo halaszle, to jsou nejznámější pokrmy maďarské kuchyně. Ta má svůj charakter a je nejen chutná, ale i rozmanitá - typická je pro ni její pikantnost, kterou dodává pokrmům světoznámá maďarská paprika. A maďarské uzeniny? O těch je zbytečné se jen zmiňovat! Co k pití? Samozřejmě místní víno! Znalci ocení nejenom jeho vynikající chuť, ale i velmi příznivou cenu.

A určitě si nenechte ujít místní specialitu: kachnu pečenou podle zvláštní receptury. To je ale na nový příspěvek.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio