HandyCamping o cystické fibróze

9. březen 2006
HandyCamping

HandyCamping navštívila Pavla Valentová, koordinátorka Klubu nemocných cystickou fibrosou. Cystická fibrosa je dědičné onemocnění, které postihuje dýchací a zažívací systém, v jeho orgánech se tvoří abnormálně hustý hlen. V plicích tak vzniká živná půda pro bakterie, následují dýchací obtíže a těžké poškození plicní tkáně.

Nemocní musí několikrát denně provádět inhalační a rehabilitační léčbu (pomocí dechového cvičení odstraňovat hlen z dýchacích cest). Intensivní léčba zahrnuje také užívání vysokých dávek antibiotik, v mnoha případech podávaných do žíly minimálně čtrnáct dní. Před jídlem musí brát trávicí enzymy, které nahrazují funkci slinivky břišní.

Onemocnění se diagnostikuje pomocí potního testu, zjištění vysokého obsahu chloridů v potu je potvrzením této nemoci. V genetice se vyšetřuje mutace genu cystické fibrosy. Je to nevyléčitelné onemocnění, pacienti se dožívají dvaceti až třiceti let.

Členové Klubu nemocných cystickou fibrosou zajišťují nemocným poskytnutí psychologické poradny, vydávají klubový zpravodaj, pořádají benefiční akce a ze získaných prostředků přispívají nemocným na léčebné pobyty a pomáhají s nákupem zdravotnických přístrojů.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: marci , jon , ram
Spustit audio