HandyCamping o cestování

23. červen 2005
HandyCamping

Moderátor HandyCampingu Radek Musílek (vozíčkář) a redaktor Jan Patera se vydali na dobrodružnou cestu po Praze. Chtěli zjistit, jaké možnosti má vozíčkář, který nevlastní automobil a je odkázán na městskou dopravu (autobus, vlak a metro). Sešli se na hlavním nádraží, kde byl začátek jejich cesty. Výtahem se dostali k pokladně, kde si koupili jízdenky na Smíchov. Aby se dostali na nástupiště, musela jim pokladní zavolat doprovod.

0:00
/
0:00

Došli k plošině, ale ta nebyla funkční. Museli se tedy vydat oddělením pro zavazadla. Zavolali jim skladníka a ten je společně se zavazadly vyvezl nákladním výtahem na nástupiště. Do vagónu Radka naložilo několik pracovníků Českých drah, protože mezi nástupištěm a vlakem byl asi půlmetrový schod. Ostatní cestující se divili, co se to tam vlastně děje. Kdyby byl Radek na elektrickém vozíku, který je podstatně těžší než mechanický, byl by to velký problém.

Pokud chce člověk na vozíku cestovat vlakem, musí se objednat nejméně tři dny předem, aby mu pro nástup do vlaku připravili plošinu. Na nádraží musí přijít dostatečně včas. Nákladní výtahy jsou pomalé a bez doprovodu se v těchto prostorách nesmí vozíčkář pohybovat sám. Když se k tomu přidá čekání na obsluhu, snadno se stane, že mu vlak ujede.

Radek a Honza pokračovali pěšky (tramvaje jsou pro vozíčkáře nedostupné) ze smíchovského nádraží na metro. Tam se setkali s problémem, jak se dostat dolů, protože eskalátory jedou pouze směrem nahoru. Dále cestovali nízkopodlažním autobusem. To znamená, že necháte nastoupit ostatní cestující, a pak vám řidič ručně vysune plošinu.

Cestovat hromadnou dopravou a po městech není jednoduché. Vozíčkář musí stále hledat nájezdy na chodník, výtahy, plošiny a vymýšlet náhradní řešení, jak se kam dostane.

O své cestě do Thajska přišel vyprávět vozíčkář z Pardubic Tomáš Potůček. Se svou přítelkyní se vydali na tři týdny do této vzdálenější země. Bezbariérová moc není, ale jsou tu ochotní lidé, kteří vám pomůžou. Takovou cestu je potřeba dobře naplánovat a zajistit si podmínky, které vozíčkář potřebuje. Tomáš pracuje v Agentuře podporovaného zaměstnávání jako konzultant. Na vozíku je pět let po úrazu. Předtím hodně sportoval a sportu se snaží věnovat i na vozíku. V Centru paraple se naučil potápět a nyní se chystá jezdit na terénní čtyřkolce.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio