HandyCamping o canisterapii a hipoterapii

12. květen 2005
HandyCamping

HandyCamping navštívila koordinátorka canisterapie z obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky Jana Štercliová. S hipoterapií nás přišly seznámit zakladatelky Občanského sdružení pro hiporehabilitaci Miroslava Bártová a Zuzana Orthová. Canisterapie je léčebný kontakt psa a člověka. Využívá se jako podpůrná terapie pro klienty s různým typem a stupněm postižení. Odborně vyškolení terapeuti vodí psy do ústavů pro tělesně nebo mentálně postižené, dětských domovů, domovů důchodců, sanatorií a podobných zařízení.

Canisterapie rozvíjí citové, rozumové a pohybové schopnosti. Působí na psychiku a přispívá k dušení rovnováze. Hrou, hlazením a mazlením se zlepšuje jemná a hrubá motorika. "V mateřské školce v Berouně, kde jsou děti s kombinovanými vadami, se pravidelně provádí canisterapie. Dětem se uvolnilo svalstvo a zlepšilo vyměšování, díky tomu se s nimi lépe manipuluje při oblékání, koupání a lépe spolupracují," popisuje Štercliová.

K výcviku této terapie se nejvíce hodí labradorský a zlatý retriever. Ostatní plemena, psi s průkazem ale i bez průkazu, mohou také projít canisterapeutickou zkouškou, ale je to psychicky náročné a ne každý pes má na to povahu. Pes je sledován už jako štěně, zjišťují se jeho předpoklady. Musí mít rád společnost co největšího počtu lidí, snášet kontakt se zvířaty a neměly by u něho být žádné projevy agresivity.

Hiporehabilitace stimuluje klienta trojrozměrným pohybem koně, což napodobuje chůzi člověka, a to vede k uvolnění svalů. Působí na psychiku, zlepšuje srdeční a dýchací činnost. Hipoterapii doporučuje odborný lékař, neurolog, ortoped, psycholog podle závažnosti onemocnění. "Dítě se nesmí bát. Pokud má strach z koní nebo oslíků, musíme nejdříve navázat kontakt. Když získá důvěru, můžeme provádět hiporehabilitaci," popisuje své zkušenosti Bártová. Koně je potřeba vychovávat už od mládí. Nesmí se lekat, když projede auto, neměl by se bát pohybu dětí a jejich berlí nebo vozíku.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio