Handicapovaný Polák pokořil oba póly i Kilimandžáro

Následující příběh vás přesvědčí o tom, že nic není nemožné. Mladý Polák Jasiek Mela měl třináct let, když mu lékaři kvůli popálení elektrickým proudem amputovali ruku a nohu. On všem dokázal, že i s takovým handicapem se dají dělat výjimečné věci. Stanul na obou zemských pólech, leze po velehorách a pomáhá jiným lidem po amputaci.

Jasiek Mela je nejmladším polárníkem a zároveň prvním invalidou v historii, kterému se podařilo zdolat oba póly během jednoho roku.

„Před expedicí jsem se nejvíce bál toho, jestli to zvládne moje protéza. Jestli vydrží tak silný mráz. Tak jsme se zeptali švédského výrobce,“ vzpomíná 23letý Jasiek.

„Ten se chytil za hlavu a říká, že neví. Nikdy se ho nikdo neptal, jestli může s protézou do mínus třiceti. Ale slíbil, že to zjistí. Ozval se za nějaký čas a řekl nám, že ze Švédska dorazí majitel firmy. Toho tak nadchnul náš plán, že mi dal velmi drahou protézu zdarma, abych ji při cestě na severní pól otestoval,“ vzpomíná Jasiek Mela.

16letý Jasiek se stal hrdinou

Umělá končetina vydržela. A půl roku nato pak stanul tehdy šestnáctiletý kluk i na jižním pólu. V Polsku se stal hrdinou.

S mladým Jaśkiem se silným životním příběhem chtěli najednou mluvit všichni novináři. Měl být vzorem pro ostatní.

„Uviděl jsem, že v Polsku je spousta lidí, kteří potřebují naději. A tu našli ve mně. V klukovi, který nemá nohu a ruku a dokázal dojít na oba póly,“ říká Jasiek.

Jasiek se rozhodl motivovat ostatní

Rozhodl se tedy, že bude lidem pomáhat. Založil nadaci Poza horyzonty.

„Je neuvěřitelné, co dělá. On je absolutním vzorem pro ostatní a dokáže je nakazit nadšením a pozitivní energií,“ říká o Jaśkovi ředitelka nadace Agnieszka Pleti.

„On svým stylem života dokazuje, že i bez amputované ruky a nohy se dají dělat výjimečné věci. Překážky jsou jen v naší mysli,“ tvrdí paní Agnieszka. Ta po celém Polsku vyhledává pacienty po amputaci, kteří potřebují právníky, doktory nebo tip na kvalitní rehabilitaci.

„Jasiek už je natolik známou osobou, že to on je hlavní hnací silou naší nadace. Ale chceme, aby i další mladí invalidé motivovali a pomáhali ostatním. Aby to nebyl jednom jediný Jasiek, který jezdí po celém Polsku a chodí do všech médií a po nemocnicích,“ dodává.

Žít se dá i s handicapem

Usměvavý kluk se snaží mladé lidi po úrazu motivovat. Na sobě ukazuje, že se dá žít naplno i s handicapem.

„Často vidím, že největším problémem lidí po amputaci není to, že přišli o ruku nebo nohu. Oni si hlavně myslí, že už jsou zbyteční, že jsou outsidery, že pro ně život skončil,“ uvažuje Jasiek.

„Já jim akorát můžu říct: Podívej. Nemáš ruku nebo nohu? Máš druhou. Sebelítost ti nepomůže. Nenaříkej a bojuj, protože já vím, že nic není nemožné,“ tvrdí Jasiek Mela. S protézou a bez ruky už vylezl na Elbrus a Kilimandžáro.

autor: pev
Spustit audio