Hana Lipovská není v Radě ČT kvůli tomu, aby hájila zájmy církve, konstatuje kardinál Duka

Svatý Jan nás inspiruje ke statečnosti a spojování břehů, zaznívá v rámci připomínek 300. výročí blahořečení Jana Nepomuckého. Slušelo by se tedy připomínat jeho odkaz přeletem stíhaček nad Vltavou? A proč se představitelé katolické církve neshodnou v názoru na působení členky Rady ČT Hany Lipovské, nominované Českou biskupskou konferencí? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl kardinál Dominik Duka. 

Pane kardinále, váš nástupce v čele České biskupské konference olomoucký arcibiskup Jan Graubner podle svých slov vyzval radní České televize nominovanou právě Českou biskupskou konferencí Hanu Lipovskou, aby se členství v radě vzdala, aby abdikovala. Vy jste naopak na sociálních sítích Haně Lipovské vyjádřil podporu. Znamená to, že jste přesvědčen, že paní Lipovská dělá práci radní ČT dobře?

Čtěte také

Tak tady já bych chtěl trošku udělat korektiv, protože vyjádření pan arcibiskupa nebylo z toho úterka tohoto týdne, ale bylo, pokud se nemýlím, 12. května, a moje vyjádření je ze 14. dubna.

Ale znovu jste ho dal s komentářem na Twitter toto úterý…

Došlo k určité věci, u které bych řekl, že je určitý problém. Ta fotografie i ten titulek vyvolával dojem, že to je postoj celé biskupské konference. A tak došlo k zrychlené odpovědi, ale toto je můj názor:  My jsme o tomto problému několikrát museli debatovat jak mezi biskupy, tak s arcibiskupem Janem Graubnerem. Nesu zodpovědnost za to, že jsem byl ten, který navrhl paní Lipovskou do Rady České televize z důvodu, že ten, kdo měl tyty věci na starosti zemřel, a bylo mojí vinou jako předsedy komise pro média, že mi vypadl z paměti tento úkol. Takže jestliže zde byla ona, několikrát zdůrazňuji, že je to ekonomka, že je to člověk, který má morální kredit. A my jsme ji navrhli, zvolili… A tím pro nás tem úkol navrhovatele je splněn. To ostatní se odehrává na bázi Rady České televize…

Omluvám se a nerad přerušuji, ale jestli se můžu vrátit k té otázce – myslíte si, že paní radní Lipovská dělá práci radní dobře?

Nemohu posoudit jednu věc – jestliže rada televize má například jako první úkol rozpočet, pak tam jsou i další otázky, tak já nemám žádné zpravodajství než to, co zazní v médiích. Takže já nejsem opravdu kompetentní se vyjadřovat.

A ty informace z médií vám nestačí?  

Ne, ty mě opravdu nestačí.

A třeba s paní Lipovskou jste o tom nemluvil v poslední době?

Nemluvil, protože jí nechci ovlivňovat. Paní Lipovská tam není pro to, aby tam hájila zájmy církve. Ona tam musí hájit zájmy občanů a přispěvovatelů. Vím, že došlo ke střetu ze strany pana ředitele Dvořáka, že se obrátil na soudní jednání, a já souhlasím s tímto krokem… Považuju to za požadavek, aby nezávislý orgán rozhodl, kdo má pravdu. Protože média neodpovídají na námitky paní Lipovské, neodpovídají ani ze strany pana ředitele, jestli je ve střetu zájmů, nebo není. Víme, že to jsou spory, které rozdělují společnost. Já ji nebudu rozdělovat, ale paní Lipovská pro mě neudělala krok, který by ji zdiskreditoval jako odbornici na ekonomiku, a nemohu rozhodovat, zda paní Lipovská ví přesné kroky, které tomu odpovídají. Proto nebudu ubližovat nikomu.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.