Hamburger, kuřecí paličky i sekaná. Pavel Maurer odkrývá menu prezidentů

24. únor 2019
Glosa Pavla Maurera

Když se řekne prezidentská večeře, většinou si představíme plné stoly kaviáru, krevet nebo nadívaných křepelek. Jak ale uslyšíte v gastroglose Pavla Maurera, obvykle mají prezidenti rádi stejné jídlo jako ostatní. V jejich jídelníčku tak nechybí třeba ani obyčejné smažené kuřecí paličky.

Věřte, nevěřte, ale to, co jedí prezidenti, nebývá často vůbec zajímavé. Myslím si dokonce, že jejich jídelní lístek bývá mnohdy součástí jejich promyšleného image.

Prezidentská strava musí zapadat do jejich mediálního obrazu. Tiskové oddělení našeho pana prezidenta určitě nemůže rozesílat fotografie, jak se svými významnými hosty holduje šampaňskému a kaviáru. Nikdo by tomu ani nevěřil.

Bio maso, ryby, zelenina, rýže nebo vajíčka. Jak vypadá jídelníček profesionálního sportovce?

03190347.jpeg

K snídani vajíčka s šunkou, k obědu bílé bio maso s batáty (sladké brambory) a k večeři ryba se zeleninou. Přibližně takhle vypadá jídelníček profesionálního sportovce. Do denního menu basketbalisty Tomáše Satoranského nahlédl milovník jídla Pavel Maurer.

Americký prezident Trump, tak ten se zase nechává velmi rád fotografovat, jak sedí ve svém privátním tryskáči nebo obřím letadle Air Force One, nejspíš jednom z nejdražších létajících monster na světě, a byť má na sobě oblek za několik tisíc dolarů, na jeho stole jsou servírovány laciné smažené kuřecí paličky z Kentucky, anebo typický dvojitý hamburger s hranolkami.

Prostě úplná lidovka na stole miliardáře a navíc prezidenta. To se přece prostému voliči bude líbit mnohem víc, než kdyby se cpal nadívanou křepelkou a zapíjel ji dvacetiletým Chateau Margaux. Mediální obraz je důležitý a je vlastně úplně fuk, co prezidentovi skutečně chutná: Bill Clinton prý měl rád pivo, Obamova manželka zase prosazovala biopotraviny a vůbec zdravou, často až vegetariánskou výživu.

Kuchařské celebrity? To je trend dnešní doby, říká Pavel Maurer

03218297.jpeg

Kdo se vám vybaví, když se řekne celebrita? Někdo z umělců, sportovců nebo třeba kuchařů? Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč právě mezi takzvané VIP v posledních letech pronikla i řada kuchařů.

Tyhle super celebrity mají pochopitelně velký vliv na nálady a chutě obyvatel. Udávají trendy. Takže, když Donald Trump před kamerou spořádá dvoupatrového „hambáče“, možná tím dost posílí sebevědomí mnoha dalších Američanů, že právě tohle je to nejsprávnější a nejzdravější jídlo na světě.

A tak mám pro vás dnes nakonec jeden pravdivý drb přímo od zdroje: Donald Trump, když ještě nebyl prezidentem, ale pouhým boháčem a za manželku měl krásnou českou modelku Ivanku Zelníčkovou, vařil jim doma několik let jistý český kuchař Billy Jůza, kterého jsem měl tu čest potkat osobně.

A hádejte, na čem si budoucí kontroverzní prezident Spojených států moc rád pochutnával od svého českého kuchtíka? Na sekané! Českou sekačku na všechny způsoby Trump velmi miloval. Tak vidíte, ta sekaná se zase v tom mletém mase s hamburgrem až tak moc neliší! Jen snad trochu víc česneku!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio