Halový mítink v Ostravě ozdobí čtyřicetiletý sprinter Collins. Atletiku pořád miluji, říká

13. únor 2017

Kim Collins je atletickou hvězdou z Karibiku. Žije na Jamajce, tedy v zemi Usaina Bolta, kde je sprinterů podobných kvalit spousta. Na rodných ostrovech Svatý Kryštof a Nevis je však jeden z mála, ne-li jediný svého druhu. Navíc po čtyřicítce, kterou oslavil loni, se ještě zlepšuje. V úterý bude jednou z hvězd halového mítinku v Ostravě.

Podobně jako Jaromír Jágr v hokeji, také Kim Collins ve svém věku musí vědět, jak správně trénovat i regenerovat. „Tělo je pořád silné. Jím zdravě, správně odpočívám a efektivně trénuji,“ vysvětlil svou sportovní dlouhověkost atlet z Karibiku.

Ve čtyřiceti letech většinou končí svou kariéru maratonci. Sprinter tohoto věku je opravdový unikát, ale Collins nepřestává mít atletiku rád ani v tomto věku.

„Pořád ji miluji. Pořád mám výsledky a jsem za ně vděčný. Kdybych prohrával, možná by to bylo jiné,“ uvedl účastník pěti olympijských her. Že má atletiku rád a stále se v ní zlepšuje, dokazují jeho výsledky. Loni v červnu, dva měsíce po svých čtyřicátinách, zaběhl osobní i národní rekord – stovku zvládl za 9,93 sekund.

Podobný příklad dlouhověkosti mezi dalšími sprintery však nevidí. „U nás je to těžké. V technických disciplínách je situace jiná, tam můžou závodit i starší atleti,“ řekl před mítinkem v Ostravě, který odstartuje v úterý a Collins se v něm představí ve sprintu na 60 metrů.

Před 14 lety, konkrétně 25. srpna 2003, se stal na stovce mistrem světa. Na rodných ostrovech Svatý Kryštof a Nevis je toto datum od té doby národním svátkem. Sám atlet jej ale neslaví. „V srpnu totiž ještě závodím,“ usmíval se.

V nové ostravské hale se představí zítra v 17:20, kdy je naplánován start šedesátimetrové trati. Kromě Collinse však mítink nabídne i další zajímavá jména. Například čtvrtkaře Pavla Masláka, tyčkaře Jana Kudličku, nebo koulaře Tomáše Staňka.

autoři: ddp , sob
Spustit audio