Hackeři možná prolomili systém SWIFT. Podařilo se jim ukrást přes 80 milionů dolarů

Hackeři, kteří ukradli přes 80 milionů dolarů bangladéšské centrální bance, možná prolomili systém SWIFT. Exkluzivně o tom informuje agentura Reuters. SWIFT zajišťuje rychlý a bezpečný přenos informací mezi bankami. O jak závažný problém půjde, pokud se informace potvrdí?

Banky po celém světě využívají SWIFT jako nástroj zejména k mezinárodnímu platebnímu styku. V současnosti je to nejdůležitější kanál, kterým si banky posílají data, přičemž každá má vlastní jedinečný kód, kterým se v systému identifikuje. SWIFT zajišťuje rychlou komunikaci mezi finančními institucemi po celém světě a zároveň jejich bezpečný přenos. Systém využívá na 11 tisíc společností.

Podle agentury Reuters nějaký malware skutečně na SWIFT útočí. Společnost vydá aktualizaci, která by měla případným problémům předejít. Chce také doporučit bankám a finančním institucím, aby zkontrolovaly své vlastní bezpečnostní postupy. Na hackery upozornili SWIFT britští odborníci. Ti prý našli stopy po zatím nedopadených lidech, kteří vykradli centrální banku v Bangladéši.

Čtěte také

„V tuhle chvíli byl objeven jakýsi virus, který dokáže zmanipulovat klienta. Pokud by napadl banku, může měnit údaje, které bankou procházejí. Tady to vypadá, že byla napadena banka v Bangladéši, která neměla ani základní zabezpečení,“ komentuje celou situaci Petr Krčmář ze serveru Root.cz.

Počítače v Bangladéšské centrální bance údajně neměli ani takzvaný firewall, který monitoruje veškerý provoz z a dovnitř hlídaného počítače. Podle Petra Krčmáře se tedy zatím nezdá, že by někdo napadnul přímo jádro sítě SWIFT.

Hackeři vyvedli z bangladéšské banky přes 80 milionů dolarů. Pokusili se ukrást téměř miliardu dolarů, ale většina jimi zadaných plateb byla zablokována.

autoři: šše , tpa
Spustit audio