Habituální chrápači, nebo apnoici? Jan Kastner nastiňuje možnosti léčby hlasitého chrápání

1. říjen 2017

Nemůžete usnout, protože váš partner hlasitě chrápe? Dnes už existují metody léčby, nejdříve je ale nutná správná diagnostika u specialistů. K nim patří například ORL specialista a odborník na spánkovou medicínu Jan Kastner, který zavítal do studia Radiožurnálu, aby mimo jiné vysvětlil, co to znamená spánková apnoe a jak se dá léčit.

Vzduch prochází v oblasti hltanu, když se nadechneme, hrudník se rozepíná – vdechujeme vzduch okolního prostředí do plic. A čím užší je trubice, kudy vzduch prochází, tím více stačí menší podtlak k tomu, aby tkáně zkolabovaly a vytvořily překážku.

„Teprve, když organismus zjistí, že se mu nedostává kyslíku a že stoupá hladina oxidu uhličitého, tak centrální nervová soustava vydá povel k tomu, aby začaly pracovat pomocné dýchací svaly k tomu, aby byl podtlak větší a překonal překážku,“ vysvětluje s tím, že právě stav bezdeší, který leckdy trvá 20 až 30 sekund, je následován explozivním chrápáním.


Ačkoliv jsem byl v rukou nejlepšího odborníka na chirurgickou léčbu chrápání, tak když bych si dal před spaním čtyři, pět piv a proložil to dvěma panáky, tak určitě budu chrápat.Jan Kastner

Pokud člověk ve spánku neregeneruje, ale bojuje o každý dech, tak dochází k zatěžování kardiovaskulárního aparátu. Právě hlasité chrápání může být příznakem i spánkové apnoe. Z toho důvodu rozděluje pacienty na takzvané habituální chřapáče – ti, kteří jenom chrápou – a spánkové apnoiky.

Lze říci, že chrápání je u první skupiny pravidelné, u apnoiků pak nepravidelné, proto je důležitá monitorace spánku. Ta se dnes velmi dobře provádí i v domácích podmínkách.

„Vyšetření ukáže, jestli zůstává zachován pravidelný dechový proud, jestli je pravidelný tep, zda nedochází k poslechu kyslíku během spánku,“ uzavírá.

autoři: pst , prh
Spustit audio