Guláš, knedlo, vepřo, zelo nebo svíčková se šesti. Češi zůstávají u oblíbené klasiky, míní Pavel Maurer

14. leden 2018
Glosa Pavla Maurera

Pořád se někdo ptá, jaká jsou vlastně ta nejoblíbenější česká jídla. Různých výzkumů a statistik je hodně a v minulých letech jsem vás s nimi čas od času seznamoval. Jenže ony se ty naše chutě moc nemění.

Nejtradičnější jsou pro nás pořád stejné evergreeny: vepřová, knedlík, zelí, svíčková, řízek, ovocné knedlíky, guláš, bramborák, husa se zelím, zabíjačka a pro změnu kachnička se zelím. To jsou statistické údaje z Centra pro výzkum veřejného mínění.

Máte snad někdo dojem, že nám před padesáti lety chutnalo něco jiného? Já myslím, že to bylo plus mínus stejné. Někdy mě trochu děsí, že mezi naší top desítkou se nachází tolik masa a tak málo zeleniny. No a po rybách ani vidu ani slechu.

Že by do těch našich favorizovaných pokrmů zabloudil nějaký kapr, candát nebo losos? Tedy pokrmy, jejichž Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro náš organizmus tak důležité? Ne, ne! Kuře na paprice ani rajská se šesti to nespraví.

Občas některý výzkum trochu vylepší náš mastňácký žebříček třeba smaženým sýrem s tatarkou. Taky žádná výhra, zvláště když jej většina restaurací nabízí jako předpřipravený polotovar. Ale jsou tu další delikatesy, která ve výčtu našich oblíbených jídel bohužel chybí: jehněčí, králík, krůta, nutrie, telecí, čočka, fazole, květák a mnoho dalších surovin, jež patří do naší lokality, nemusíme je dovážet a jsou vynikající.

Nějak jsme si na ně moc nezvykli, i když nám je nabízí v desítkách úprav kdejaký receptář, gastronomický časopis či cooking show. Onehdy se mne někdo ptal, proč je těch televizních pořadů o jídle tolik? Na každém televizním kanálu, v rádiu, v novinách, v časopisech… prostě všude samé jídlo!

Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty

Kuchařské knihy a kulinární průvodci zaplavují knihkupectví jako tsunami. Není to přehnané? A já na to říkám: Není! Pokud budeme neustále mít na prvních místech mezi svými favority pořád stejné, poměrně hutné a monotónní knedlíky, řízky a guláše, tak těch pořadů a knížek není stále dost, nebo jsou špatně nastaveny.

Nebo že bychom prostě jen nehodlali couvnout ze svých stravovacích návyků a chutí, ať si každý říká, co chce? To nevím, ale každopádně budu sledovat chutě našeho národa i nadále, a když se objeví nějaká novinka v našem dosti tradičním jídelníčku, budete to ode mne mít z první ruky!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio