Green Deal svět nespasí, ale fosilních paliv se musíme co nejrychleji zbavit, říká přírodovědec Ladislav Miko

Spojené státy a Čína, které produkují nejvíce skleníkových plynů ze všech zemí světa, se na konferenci v Glasgow dohodly na prohloubení spolupráce a zvýšení svých závazků v ochraně klimatu. Zlepšily se tak vyhlídky na úspěch v boji s klimatickou změnou? Co z výsledků právě končící konference vyplývá? Hostem Tomáše Pancíře je Ladislav Miko, bývalý český ministr životního prostředí, nyní vedoucí Zastoupení Evropské komise na Slovensku.

O konferenci v Glasgow se mluví jak o poslední šanci v boji s klimatickou změnou. Vnímáte to také tak?

Čtěte také

My už jsme ten termín poslední šanci použili několikrát v diskuzích. Nikdo nemůže říci, kdy je ta šance opravdu poslední, ale když se podíváme, jak se situace vyvíjí a jakou máme reálnou schopnost s tím něco udělat, tak si myslím, že ta urgence je tam obrovská, že to spojení slov poslední šance je asi na místě. Vždycky můžete něco dělat, i když je pět minut po dvanácté, ale bylo by velmi nerozumné to nechat na takovémto řešení.

Ve středu byl zveřejněn předběžný návrh dohody. Co je podle vás z textu nejzásadnější?  

Řekl bych, že podstatná je deklarace vůle s tím efektivně opravdu něco udělat, že v tom nezůstanou některé části planety samy, že to nebude tak, že někdo se bude o něco snažit a někdo se bude vést nebo přihlížet a eventuálně se přidá. Pro mě nejpodstatnější je dohoda sama o sobě, že vůbec bude a věřme, že k ní dospějeme. To považuji za to nejpodstatnější. A další věc je přiznání toho faktu, že to nemůže zůstat na úrovní nějakých deklarací, ale že to chce konkrétní a kontrolovatelné akce.

Agentura AP dnes informovala o tom, že zřejmě bude nakonec oproti tomu návrhu zjemněna formulace týkající se odklonu od uhlí. Naznačuje to, že ta vůle k reálným a zásadním krokům není tak velká?

Jde o to, zda je to spíše otázka vůle, nebo jestli si dokážou konkrétní země představit, že by to byly schopny učinit v daném čase. Z hlediska klimatického systému by se dalo říct, že včera bylo pozdě. Na druhou stranu musíte mít nějaké řešení, když chcete odklon od uhlí zrychlit, tak musíte mít nějakou alternativu. A já si myslím, že v řadě případů to může být nějaká neochota nebo spíš, že si nechají zadní vrátka otevřená. Ale v řadě případů to může být tak, že vůle by byla, ale není představa, jak to nahradit, jak to vyřešit v konkrétních podmínkách. Osobně doufám, že se podaří formulace co nejvíce udržet v tom původním změní, to znamená, že se opravdu fosilních paliv potřebujeme co nejrychleji zbavit, nebo závislosti na nich.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související