Gottova hvězda v Německu stále září. „Snad ho ještě uslyšíme na živo…“ doufají fanoušci

Když se loni zjistilo, že je Karel Gott vážně nemocný, německé a rakouské noviny neváhaly sáhnout po palcových titulcích. Zlatý hlas z Prahy, jak se mu říká v německy mluvících zemích, tam pořád má obrovský počet fanoušků. A z některých se stali i zpěvákovi přátelé. Oceňují jeho vtip a to, že nemá hvězdné manýry. Teď mu navíc všichni svorně přejí rychlé uzdravení a návrat na pódium.

Jeden z nejaktivnějších německých fanklubů Karla Gotta spravuje nenápadná paní z česko-bavorského pohraničí. Tohle přátelství trvá 40 let. Začalo na jednom koncertě Karla Gotta v Krefeldu v západním Německu.

Tehdy 14letá Doris doprovázela maminku a po koncertě si šly za Karlem pro autogram. Stačil prý jediný pohled a český zpěvák jí učaroval. Za pár let založila jeho fanklub, dnes jeden z nejaktivnějších v Německu.

„Třeba předloni jsem jezdila do Čech prakticky každý týden, Karel měl tehdy koncertní šňůru. Hýbala jsem se službami v práci tak, abych měla vždycky na koncert volno,“ vzpomíná.

Její manžel doplňuje: „Já sám poslouchám spíš tvrdší muziku, rock nebo heavy metal. Ale Karel je prostě skvělý a vtipný člověk. Lidem dal hodně radosti, i když třeba žili za železnou oponou. A štěstí přinesl i mojí ženě.“

„Karel Gott dal lidem hodně radosti,“ říká manžel paní Doris

„Chtěla byste se potkat s bohem?“

Přátelství s Karlem Gottem občas v Německu vykouzlí i veselou situaci, vzpomíná dnes Doris. (Abychom se neztratili v překladu, jenom si připomeňme, že německy Gott znamená bůh.)

„Jednou u nás zazvonili svědkové Jehovovi a zeptali se mě: ‚Chtěla byste se potkat s bohem?‘ A já na to: ‚O víkendu ho uvidím. Vaši knížku nepotřebuju, budu za pár dní u boha doma...‘ Měli jsme totiž zrovna namířeno do Čech ke Karlovi na návštěvu. To jste měl vidět, jak na mě jehovisté koukali, když odcházeli. Nechápali, která bije,“ směje se Doris.


Myslím na něj každý den. Doufám, že se brzo uzdraví, a bude dělat to, co má rád.

Ne každý fanoušek Karla Gotta má od něj doma třeba taky svatební dar. Doris ano. Byla s manželem i u Karla na chalupě, měla na něj telefonní číslo. O zpěvákovi mluví jako o příteli, o někom blízkém a vzácném.

„Myslím na něj každý den. Doufám, že se brzo uzdraví, a bude dělat to, co má rád,“ říká průvodčí Doris a znovu nastupuje do motoráčku štípat cestujícím lístky. V tašce má mp3 přehrávač plný Gottových skladeb. A hádejte, co za hudbu si pustí naplno v autě, až pojede domů ze služby. Stejně ale věří, že jednou ještě uslyší Karla taky naživo.

Doris je celoživotní fanynkou Karla Gotta. Má na něj dokonce i telefonní číslo a dostala od něj svatební dar
autor: vob
Spustit audio