Gmundenská keramika je rakouská klasika. Vyrábí se už 300 let a pořád nestárne

V Česku máme cibulák, rakouským fenoménem je gmundenská keramika. Ručně vyráběné hrnky, talíře nebo džbán z keramičky na břehu jezera Traunsee v hornorakouské oblasti Salzkammergut má v Rakousku téměř každá rodina. Hliněné nádoby v Gmundenu vyráběli už od mladší doby kamenné. Tvorba typické místní keramiky je poprvé doložená v roce 1492.

Při prohlídce gmundenské manufaktury procházíme celou výrobou, od zpracování suroviny až po hotový výrobek. Doprovází mě Haidemarie Reissigerová, která v keramičce pracuje od svých osmnácti.

Od hroudy hlíny po precizní dekor

„Tady ukazujeme celý proces výroby keramiky. Je tu čerstvá hlína, kterou si můžete odvézt domů. Odkrojte si, kolik potřebujete. Je ještě vlhká, proto ji musíte uchovat v igelitovém sáčku, abyste si z ní mohli sami něco vyrobit,“ vybízí keramička.

Ve světě české sklo konkuruje našemu hokeji, doma si ho nevážíme, říká kurátor Milan Hlaveš

Milan Hlaveš

České sklo je prý jediný artikl, který ve světě dokáže konkurovat českému hokeji. „Jsme skutečná sklářská velmoc, ale protože je sklo určené především na export, u nás se o tom moc neví,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Na druhé zastávce prohlídky se u polotovaru po prvním pálení dozvídáme, jak se keramika kontroluje. „Pouhý pohled nestačí, na talířek musíme poklepat dřívkem a podle zvuku poznáme, jestli tam není nějaká skrytá prasklina,“ vysvětluje Haidemarie Reissigerová.

Pak už si prohlížíme už hotový keramický talíř s glazurou a dekorovaný barvou. „Ta se změní při druhém pálení při teplotě tisíc dvacet stupňů na charakteristickou zelenou. Trvá to šestnáct hodin,“ popisuje zkušená průvodkyně.

Plamínky, kytičky i jeleni

Nejžádanějším dekorem největší keramické manufaktury ve střední Evropě je dodnes plaménkový vzor, za ním následuje v popularitě kytičkový vzor a jeleni. Haidemarie nám nejdřív sama ukazuje, jak se plamínkový vzorem zdobí dezertní talíř.

Z keramiky mají v Gmundenu nejen nádobí, ale třeba i lavičky nebo zvonkohru v budově renesanční radnice na náměstí.

Každý kus musí vzít do rukou asi šedesátkrát, než je hotový a může jít do prodeje. Přestože tu pracuje už dlouho, na rutinu si nestěžuje.

Haidemarie Reissigerová ukazuje jeden ze současných motivů gmundenské keramiky

„Učila jsem se dva roky, ale ten proces nikdy neskončí. Vždycky přijde něco nového – nový motiv, květiny, jeleni… Všechno se musím stále učit,“ říká.

A čím je podle ní tedy charakteristická gmundenská keramika? „Základní je ten zelený vzor – klička uprostřed, zelené proužky. Děláme ho tady už tři sta let a je stále nejoblíbenější. To je naše značka,“ shrnuje.

autoři: Mária Pfeiferová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio