Glosa Pavla Maurera: Těším se na stáří ve skutečně zdravé jídelně

4. červen 2017
Glosa Pavla Maurera

Chutné a kvalitní jídlo si zaslouží také lidé, kteří již prožívají podzim svého života, na tom se asi shodneme všichni. Je jim hodně let a často se sami o sebe ani nedokážou pořádně postarat. „Skutečně zdravou jídelnu” mají nyní nově obyvatelé čtyř domovů pro seniory v Brně. Tato zpráva mne velmi potěšila.

Všechnu tuhle práci má na svědomí Iniciativa jménem „Skutečně zdravá škola”, o které jste možná slyšeli ve spojení s dlouhodobou snahou zlepšit hromadné stravování - dětí školou povinných. V současné době se jedná téměř o tři sta mateřských, základních i středních škol, které dětem nabízejí lepší gastronomii. To, že se zmíněnému hnutí daří prosazovat vysoké standardy v kvalitě nejen u nejmladších, ale nyní navíc i v případě seniorů, je skvělé.

Podmínkou pro splnění certifikovaných kritérií je, mimo jiné, zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent veškerého jídla a pití musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které jídelna přednostně nakupuje od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Prostě ctí svou lokalitu. Suroviny v jídelním lístku pak odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin. Při úklidu v prostorách kuchyně se navíc používají ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Takže jich může být stále víc!

Při těchto zprávách se začínám dívat optimisticky na své vlastní stáří. Skoro se na ty kontrolované dobroty začínám těšit. Nevím sice, kdy to u mě osobně nastane, ale vím určitě, že každý se rád dobře nají a když mu ještě zaručíte, že konzumuje zdravé věci, nevím jak vám, ale mně hned všechno chutná lépe.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio