Glosa Pavla Maurera: Nejstarší lidé na světě žijí v Andoře. Jak to dělají?

18. listopad 2017
Glosa Pavla Maurera

V Andoře, malé zemi na hranicích mezi Španělskem a Francií ve vysokých Pyrenejích se nachází procentuálně nejvíce dlouhověkých. Kdo z nás by nechtěl dlouho žít a navíc ve velmi dobré kondici?

Tohle Andořané zvládají perfektně. Ze všech zemí, kde se lidé dožívají vysokého věku jako Švédsko, Gruzie, Japonsko, Island, Hong Kong nebo Sardinie je Andorra na prvním místě.

Průměrný Andořan žije 85 let. Jak je to možné? Lékaři říkají, že nejdůležitější jsou geny. Ovšem Andorra nabízí svým obyvatelům ještě mnohem víc. Je tam čerstvý vzduch, čistá voda, kvalitní přírodní lokální potraviny, jsou tam kopce, takže obyvatelé toho poměrně dost a rádi nachodí pěšky i ve vysokém věku.

Zajímavé je, že Andořané kromě velmi chutného, ale celkem jednoduchého jídla, a dostatku pohybu mají ještě další dva faktory, které pozitivně ovlivňují jejich úctyhodný věk.

V Andoře nebyla 700 let žádná válka, národ tedy neprožíval stresy a jednak je v zemi téměř mizivá kriminalita, nikdo se ničeho nebojí. Vlastně ani toho stáří. Andořané se spolu také velmi rádi stýkají, povídají si, velký význam přikládají rodinným návštěvám všech generací.

Logo

Já bych vám samozřejmě nejraději sdělil, co máte jíst, abyste byli fit stejně jako Andořané, ale bohužel. Vše souvisí se vším. Přesto je zajímavé, že restauratéři, kteří vaří pro domácí usedlíky, říkají, že používají čerstvé ovoce, zeleninu, libové maso a poměrně dost jednoduché recepty ve stylu středozemní kuchyně. Žádná složitá jídla.

Co se týká cigaret a alkoholu, nemají s tím Andořané celkem žádný problém. Sklenka vína se prý běžně podává k jídlu i v nemocnicích. Ovšem v nemocnicích Andořané stejně moc nepobývají.

Jeden místní chirurg přiznal v rozhovoru pro BBC, že už mnoho let nepamatuje, že by musel operovat pacienta ve věku mezi osmdesáti a devadesáti lety.

V naší kotlině už toho moc nedoženeme, ale v kvalitě a skladbě našeho jídelníčku bychom se přece jen mohli aspoň trochu polepšit. Určitě to našemu životu neublíží!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio