Glosa Pavla Maurera: Je libo svatováclavskou václavku nebo salát v národních barvách?

28. září 2017
Svatý Václav (fragment kresby)

V tento sváteční den si od rána představuji, jaké to asi je s kvalitou jídla a pití a celkového občerstvení pro všechny lidi, kteří se dnes rozhodli osobně uctít svatého Václava na tradiční Národní svatováclavské pouti do Staré Boleslavi. Nemají náhodou hlad a žízeň? Spoléhají na to, že restauratéři i provozovatelé stánků s rychlým občerstvením se připravili na velký nápor vyhladovělých cestovatelů? A nebo si pro jistotu přichystali vlastní svačinu a termosku s čajem?

A to nejen proto, aby ušetřili za často nehorázné sumy těžící s podobných akcí, průvodů, majálesů a festivalů. Ale třeba si mnoho poutníků udělalo vlastní svačinku podle svého gusta. Chtějí mít kvalitu pod osobní kontrolou a nebo naopak tuší, že budou fronty, pivo teplé, párky vlažné a ceny přemrštěné!

Jelikož je dnes svátek - Den české státnosti, líbilo by se mi, kdyby někteří provozovatelé gastronomických zařízení byli kreativní. Líbilo by se mi, že salátek bude v barvách národní trikolóry (třeba červená mrkev, modrá švestka a bílý sýr nebo bílý vnitřek ředkvičky), vždyť je to tak jednoduché. A nebo, že budou podávat smaženici z václavek, nebo václavkové karbanátky s trochou kapusty. Vždyť tyto dny jsou ty pravé pro smaženici z oblíbené houby václavky. To, že je s chutí sníme přece není žádná potupa pro Václavy? Když například křesťané přijímají boží krev a boží tělo, vyjadřují jednoznačný vztah a úctu ke svým ikonám.

Já se však chci držet pouze gastronomie, která může být velmi symbolická a velmi kreativní. A tak se znovu vracím k poutníkům, teď hlavně k těm, co si zapomněli svačinu doma. Mohu jen přát, aby narazili na stánky s jednoduchým a kvalitním občerstvením. Myslím, že na tyto poutě nepatří krámky s hadříky, sukněmi ani zaručeně pravé kecky adidas, ani rolexy z kočičího zlata a vůbec nic, co nesouvisí s péčí o poutníky.

Nevím, jaké jsou dnes na cestě pojízdné stánky, ale v Boleslavi a Brandýse znám také pár docela slušných restaurací. Podle všech hodnocení jsou veřejností oblíbené. Třeba se dnes pochlapí a nabídnou znaveným poutníkům nějaké zvýhodněné meníčko, specialitu připravenou pro tento sváteční den a nebo vymyslí něco jiného, co návštěvníky okouzlí, budou si to pamatovat, vyprávět a příští rok se zase vrátí zpátky už jako stálí - a hlavně spokojení zákazníci.

Spustit audio
autor: Pavel Maurer
  • Jídlo a zdraví
  • Komentář